Dostupni linkovi

SAD i Rusija: Nada u bolje odnose


Američki predsednik Barak Obama i ruski premijer Vladimir Putin potvrdili su da dve zemlje žele razvoj bilateralnih odnosa.

Drugi dan rusko-američkog samita američki predsednik Barak Obama započeo je doručkom sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, koga je pred dolazak u Moskvu kritikovao zbog “stajanja jednom nogom’ u Hladnom ratu. Obama je održao i govor u Nacionalnoj ekonomskoj školi u kome je rekao da očekuje da tri od četiri glavnih pitanja spoljne politike budu rešena ove godine.

Obama je rekao Putinu da se oni mogu ne slagati oko svih pitanja ali da su SAD i Rusija dobile odličnu mogućnost da postave bilateralne odnose na čvrstu osnovu:

“Ali mislim da možemo da razmatramo pitanja uz uzajamno poštovanje interesa i ruskog i američkog naroda”, rekao je Obama i zahvalio se Putinu na prijemu u njegovoj rezidenciji u Novo-Ogarjevu.

"Upoznat sam sa vašim fantastičnim poslom, koji ste radili zbog ruskog naroda na mestu predsednika države i nastavljate da radite na mestu premijera".


Ruski premijer Vladimir Putin uzvratio je da rusko – američki odnosi imaju dugu istoriju koji su prolazili kroz različite faze:

"Postojale su godine kada su naši odnosi bili na vrhuncu a imali smo i turobne dane, čak i konfronataciju. Sa vašim imenom mi povezujemo nadu u razvoj bilateralnih odnosa"
, kazao je ruski premijer Vladimir Putin Obami, dodajući da se u Rusiji "veoma raduju" njegovom dolasku.

Govoreći diplomcima Nacionalne ekonomske škole, Obama je rekao da Amerika želi da radi zajedno sa Rusijom na novom sistemu bezbednosti u Evropi i svetu.

On je naveo da planovi SAD da razmeste elemente antiraketnog štita u Evropi imaju za cilj da se poveća bezbednost u Evropi.

"Taj sistem ima za cilj za spreči napade Irana ili Severne Koreje. Želim da radim zajedno sa Rusijom na novoj arhitekturi, novoj konfiguraciji protivraketnog štita, i ako nestanu ti programi, povezani sa nuklearnim naoružanjem u Iranu, nestaće i razlog za taj sistem", kazao je američki predsednik.

“Ni Amerika ni Rusija neće imati benefite od trke za nuklearnim oružjem u Istočnoj Aziji ili Blikom istoku. Zbog toga mi treba da se ujedinimo u protivljenju naporima Severne Koreje da postane nuklearna sila i naporima Irana da ovlada nukleranim oružjem.”

Obama je ocenio da NATO "treba da saradjuje sa Rusijom, a ne da traži konfrontacije":

"Osnova svetskog poretka su čvrste granice država i nezavisna spoljna politika. To se tiče takvih država, kao što su Gruzija i Ukrajina. Amerika nikada ne nameta drugoj državi svoj sistem bezbednosti, i ako žele da postanu članice NATO, sa tim treba da se složi stanovništvo, a zatim da se realizuju odgovarajuće reforme"
, kazao je Obama.

Govoreći o Avganistanu, Obama je dodao da ni Rusija ni SAD nisu zainteresovane za dolazak na vlast talibana. Obama je naveo da SAD nemaju nameru da kontrolišu ni Avganistan ni Pakistan već da zajedno sa Rusijom pomognu tim zemljama u osiguranju bezbednosti.
XS
SM
MD
LG