Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama za svet bez nuklearnog oružja


Barak Obama prilikom obraćanja javnosti u Pragu, 05. april 2009.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je u nedelju Evropljane i svet da krenu u novu eru bez nuklearnog oružja, koje je, prema njegovim rečima, najcrnje nasleđe hladnog rata.

Istovremeno Obama je u obraćanju javnosti na trgu ispred praškog zamka Hradčani, na kojem je prisustvovalo više od 30 hiljada ljudi, ponudio dijalog Iranu poručujući da će, ako Iran odustane od vojnog nuklearnog programa i Sjedinjene američke države odustati od antiraketnog štita u Srednjoj Evropi. Takođe je podsetio o da SAD kao jedina super sila koja je bacila na ljude atomsku bombu ima posebnu odgovornost.

"Pregovoraćemo o novom sporazumu o razoružavanju sa Rusijom, taj proces smo započeli predsednik Medvedev i ja u Londonu. Novi sporazum biće do kraja godine, želimo da u proces uključimo i druge države",
izjavio je američki predsednik okupljenim građanima, koji su njegov govor prekidali aplauzima.

Dodao je i da je došlo vreme "da se konačno zabrane nuklearni testovi", rekavši da bi se SAD pridružile takvom sporazumu, a tražeći i zabranu i strogu kontrolu materijala od kojih može da se napravi nuklearno oružje.

Barak Obama je predstavio svoju viziju sveta bez nuklearnog oružja: "zemlje koje ga imaju razoružavati, zemlje koje ga nemaju neće nastojati da ga dobiju a svako na svetu, i zemlje u razvoju, imaće pravo da koriste nuklearnu energiju u mirovne svrhe."

Pogledajte video sa obraćanja američkog predsednika Baraka Obame javnostiAmerički predsednik je takođe upozorio da svet mora da nađe mehanizme da prekršioci, kao što je recimo sada Severna Koreja sa svojim najnovijim potezom da lansira satelit i testira raketu dugog dometa, moraju da budu efikasno kažnjeni, dodavši da on nije nimalo naivan i da zna da je nuklearno razoružavanje dugotrajan proces i da možda neće ni biti okončan za njegova života.

Podsetio je sve da su upravo Česi i Slovaci, kao i ostali narodi iza gvozdene zavese pre 20 godina, kada su izašli u plišanoj revoluciji na ulice, pokazali da svet može da se menja, a imperije uzdrmaju bez jedinog ispaljenog metka, a istovremeno je poručio Evropljanima da zajedno moraju da se suprotstave i drugim opasnostima i izazovima, kao što je globalna kriza, a posebno je naglasio da njen ceh ne smeju da plate zemlje u razvoju, siromašni koji nisu nimalo skrivili finansijsku krizu.

"Oni stradaju najviše, a teško da imaju veze sa finansijskim tržištima. Zato je toliko važno što smo povećali sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, da svaka zemlja bude sigurna da ako joj je potrebna pomoć da će je i dobiti",
kazao je Obama.


Obama je najavio i odlučni odlučni zaokret u pristupu SAD ekologiji, izjavivši da je došlo vreme da svet prestane da zavisi od fosilnih goriva, a najavio da će SAD sada postati lideru borbi protiv globalnog otopljavanja i ublažavanju posledica klimatskih promena.

Barak Obama i njegova supruga Mišel, umešali su se nakon govora, nagrađenog ovacijama, među okupljene građane, a potom se uputio u Kongresni centar u kojem se održava samit Evropska unija -SAD.

Vlastima u Pragu ne ide sve po planu

Samit EU-SAD koji se održava u Pragu svakako je kruna češkog dostignuća u njenom šestomesečnom predsedavanju Unijom.

Dvadeset godina nakon pada komunizma i 10 godina nakon učlanjenja u NATO, Češka Republika je domaćin skupa koji treba da označi početak obnove transatlantskih veza, imajuću u vidu nesuglasice evropskih i američkih zvaničnika u prošlosti o raznim pitanjima, pre svega oko rata u Iraku.

Česi bi tako trebalo da razuvere sumnjičave u mogućnost da mala, bivša komunistička zemlja može ispuni takav zadatak.

Međutim, ne funkcioniše sve kako su planirale vlasti u Pragu.

Silueta Mireka Topolaneka nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, 24. mart 2009.
Nakon što je vladi Mireka Topolanka pre 10-tak dana izglasano nepoverenje, njen kapacitet je sada sveden na tehničko funkcionisanje do izbora novog kabineta, iscrpljujući se pri tom u sukobima sa opozcijom.

Glavni centar moći sada je kod predsednik države Vaclava Klausa, koji slovi za jednog od glavnih evroskeptika i čiji stavovi o klimatskim promena i rešenju ekonomske krize u velikoj meri odudaraju od ključnih pravaca razmišljanja u evroatlantskoj zajednici.

On je odbio da tokom češkog predsedavanja EU u svom sedištu u praškom zamku istakne pored češke i zastavu Unije. Istovremeno, ismejava uvreženo mišljenje da je ključni uzrok klimatskih promena delovanje čoveka. Takođe, uporedio je ekonomsku krizu sa opštom prehladom koja će proći bez ikakvog tretmana.

To svakako nisu poruke koje bi lideri EU želeli da tokom ovog samita pošalju Obami.

Češka vlada će nastaviti da formalno predsedava EU. I dalje će organizovati sastanke, samite i slično, ali smatram da su političko vođstvo preuzele velike zapadnoevropske zemlje...
Zbog toga, prema mišljenju analitičara i savetnika bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela, Jirži Pehe, stiče se utisak da stare članice EU nastoje da suštinski preuzmu vođstvo i tokom češkog predsedavanja.

“Naravno, to je problem za Evropsku uniju, jer vlada koja nema dovoljno legitimiteta kod kuće ne može imati legitimitet ni na evropskom nivou. Češka vlada će nastaviti da formalno predsedava EU. I dalje će organizovati sastanke, samite i slično, ali smatram da su političko vođstvo preuzele velike zapadnoevropske zemlje.”

Susreti Obame sa zvaničnicima

Susreti Obame sa češkim zvaničnicima su svedeni na minimum koji iziskuje protokol. On je u subotu bio na privatnoj večeri sa svojom suprugom Mišel u nekom od čeških restorana, odbivši poziv predsednika Klausa na zvaničnu večeru.

Češki predsednik Vaclav Klaus sa suprugom Livijom Klausovom (desno) i predsednik SAD Barak Obama sa suprugom Mićelle Obama u kompleksu Praškog zamka, 05. april 2009.
Obamin zvanični program počeo je u nedelju. Između ostalog održao je govor na otvorenom u kompleksu praškog zamka u kome je izložiti svoj dugoročni cilj kako da se svet oslobodi od balasta nuklearnog oružja.

Rusija i SAD su se saglasile ove sedmice da obnove pregovore od kojih obe strane očekuju da bi mogli rezultirati drastičnim kresanjem nuklearnog arsenala.

Nekadašnji američki predsednik Ronald Regan je iznenadio mnoge kada je 1986. tokom samita sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom predložio stvaranje sveta slobodnog od nuklearnog oružja.

Predlog je povučen jer je Gorbačov insistirao da se ograniči “Strateška odbrambena inicijativa”, poznatija kao “Rat zvezda”. Reganov cilj je bio da se u kosmosu sagrade sistemi za odbranu od nuklearnih napada.

Na kraju, ni Reganova inicijativa nije realizovana.

Ostaje pitanje i da li će predlog Bušove administracije o gradnji antiraktinog štita, koji bi bio baziran u Češkoj i Poljskoj, doživeti istu sudbinu.

Radnici prave binu u Praškom zamku sa koje će se Barak Obama obratiti javnosti 05. aprila 2009.
Zvaničnici u Pragu i Varšavi kažu da će sistem biti izgrađen, ali javno mnjenje u obe zemlje ne podržava ovu ideju. Moskva se odlučno protivi, tvrdeći da ovaj sistem nema za cilj da spreči napade iz takozvanih ‘otpadničkih država’, poput Irana i Severne Koreje, kako tvrdi Vašington, već je zapravo uperen protiv nje.

Inače, Obama se sastao i sa bivšim češkim predsednikom i legendarnim disidentom Vaclavom Havelom.

Jirži Pehe smatra da je Obamin izbor sagovornika u Češkoj Republici logičan.

“Da je otišao u Južnoafričku republiku, Obama bi se svakako iz protokolarnih razloga sreo sa sadašnjim liderima – čijih imena se uopšte ne sećamo. Ali svi znamo za Nelsona Mendelu i Obama bi želeo da razgovara sa njim. Vaclav Havel je simbol promena u Istočnoj Evropi.”

Tako je političar koji se nada da će značajno promeniti svoju zemlju imao susret sa političarom koji je to već uradio.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG