Dostupni linkovi

Obama nastavlja posjetu Londonu, susret s Cameronom


Američki predsednik Barak Obama (levo) i prva dama Mišel Obama (desno), u pratnji kraljice Elizabete II tokom posete izložbi u galeriji portreta u Bakingemskoj palati u Londonu, 24. maj 2011.
Američki predsednik Barak Obama (levo) i prva dama Mišel Obama (desno), u pratnji kraljice Elizabete II tokom posete izložbi u galeriji portreta u Bakingemskoj palati u Londonu, 24. maj 2011.
Trećeg dana svoje evropske turneje, američki predsjednik Barack Obama s britanskim premijerom Davidom Cameronom u Londonu razmatra situaciju u Afganistanu i nemire u Libiji, te ukupno stanje na Bliskom istoku.

Obama će govoriti i pred Britanskim parlamentom što je Bijela kuća unaprijed proglasila centralnim dogadjajem njegove šestodnevne turneje po četiri zemlje starog kontinenta.

Iz okruženja Baracka Obame odaslana je poruka kako je govor pred britanskim parlamentarcima izuzetno važan.

SAD naime žele svom dugogodišnjem partneru još jednom potvrditi da će njihovo prijateljstvo ostati kamen temeljac američkog angažmana u svijetu. Čak i kad Washington nastoji očvrsnuti svoje veze s Kinom ili Indijom.

Važna tema susreta Camerona i Obame svakako je Libija i angažman NATO-a u toj zemlju.

Sjedinjene Države su inicirale akciju zaštite civila od brutalnih napada Gadafijevih snaga, a Britanija i Francuska pozivaju službeni Washington da pošalje dodatne avione kako bi se povećala učestalost zračnih udara na režimske trupe.

I Arapsko je proljeće visoko na spisku tema o kojima će raspravljati Obama i Cameron, baš kao i najava da SAD planiraju povući svoje snage iz Afganistana. Britanija koja ima oko 10000 vojnika u Afganistanu podržaće ono što Obama odluči, saopšteno je u Londonu.

Ono što međutim, mnogo više od političkih razgovora, privlači pažnju javnosti jeste susret američkog državničkog para s kraljicom Elizabetom drugom.

"Sjedinjene Države i dalje su naš najvažniji saveznik i kroz zajedničke nacionalne interese naših dvaju naroda možemo pridonijeti sigurnosti i prosperitetu svijeta", rekal je kraljica Elizabeta.


(FOTOGALERIJA - Predsjednik Obama na europskoj turneji)

Obama je uzvratio kako je u američkoj vanjskoj politici Velika Britanija uvijek bila cijenjeni partner.

"Uz desetu godišnjicu terorističkih udara na SAD, posebno sam zahvalan za solidarnost koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pokazalo u proteklom desetljeću. Od 11.septembra pa do današnjih dana, vi ste naši najbliži partneri u borbi za zaštitu od terorizma i ekstremizma širom svijeta, unatoč vrlo teškim žrtvama koje podnosite", rekao je Obama.

Barack Obama tek je treći u nizu američkih predsjednika koji su posjetili Britaniju, a koji je pozvan i da prespava u Buckinghamskoj palači.

Kraljica mu je priredila raskošan banket sa 170 gostiju, među kojima su bili i holivudski glumci kakav je Tom Hanks ili Kevin Spacey.

Ovaj će banket ostati upamćen i po nenamjernom "razbijanju" strogog kraljevskog protokola.

Američki je predsjednik naime nazdravio kraljici prije nego je trebalo. Gudački orkestar škotskih gardista počeo je svirati himnu Bože čuvaj kraljicu, usred Obamine zdravice.

Kraljica se međutim, lady-like, nije uvrijedila, zahvalila se Baracku Obami na "vrlo ljubaznim riječima".
XS
SM
MD
LG