Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama odlučan da reformiše finansijski sistem


Američki predsednik Barak Obama objavio je mere kojima se dodatno ograničavaju aktivnosti američkih banaka i njihove mogućnosti za preuzimanje rizika.

On je ocenio da bi vlada trebalo da ima moć da ograniči delovanje velikih finansijskih institucija i njihovu sposobnost da sprovode visokorizične transakcije.

Prema novom planu, koji se nadovezuje na već preduzete inicijative Bele kuće da se obuzda Vol Strit, banke moraju da biraju aktivnost kojom će se baviti čime im se, između ostalog, onemogućuje da koriste sopstvena sredstva za kupovinu nekih finansijskih instrumenata, posebno onih vezanih za tržište nekretnina.

"Iako je finansijski sistem mnogo zdraviji danas nego pre godinu dana on funkcioniše po istim pravilima koje su ga dovele do ivice raspada", rekao je Barak Obama.
Finansijski sistem funkcioniše po istim pravilima koja su i dovela do raspada - Barak Obama

Američki predsednik je rekao da je samo još odlučniji da reformiše finansijski sistem kada vidi da se on vraća starim metodama i dodao da "upravo ovakva vrsta neodgovornosti čini ovu reformu neophodnom".

"Moramo da sprovedemo reforme koje su u skladu sa zdravim razumom i koje će štititi američke poreske obveznike i američku privredu od budućih kriza", rekao je on.

Strože mere koje Obama objavljuje imaju za cilj da ograniče mogućnost spekulisanja i da onemoguće finansijske institucije da postanu toliko velike da bi
mogle da ugroze ceo ekonomski sistem.

Obama je prošle godine predložio niz mera kojima se ograničava aktivnost finansijskih institucija u nadi da će time da se spreči ponavljanje krize koja je pogodila Vol Strit i Vašington u jesen 2008. godine.
XS
SM
MD
LG