Dostupni linkovi

Obama prihvatio ostavku generala McChystala


General Stanley McChrystal, 23. juni 2010


Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio da je prihvatio ostavku generala Stanleya McChrystala, zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu, te da je na njegovo mjesto imenovao generala Davida Petraeusa.

"Danas sam prihvatio ostavku generala Stanleya McChrystala s mjesta zapovjednika snaga ISAF-a u Afganistanu. To sam učinio sa žaljenjem, ali i sa sigurnošću da je to ispravno za našu misiju u Afganistanu, za našu vojsku i našu zemlju", rekao je Obama u izjavi za medije ispred Bijele kuće.

Istodobno je objavio da je imenovao generala Petraeusa "da preuzme zapovjedništvo u Afganistanu", što će, po njegovim riječima, omogućiti "održavanje zamaha i vodstva potrebnih za uspjeh". Pozvao je Senat da čim prije potvrdi njegovo imenovanje.

Petraeus je ranije zapovijedao američkim snagama u Iraku, a trenutačno je na čelu američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) nadležnog za Bliski istok, uključujući Irak i Afganistan, a, po Obaminim riječima, "uključen je u izradu i provedbu strategije i blisko surađuje sa snagama u Afganistanu".

Obama je naglasio da odluku nije donio na temelju "razlika u politici s generalom McChrystalom, jer je postojala puna suglasnost o strategiji, niti iz osjećaja osobne uvrijeđenosti."

General David Petraeu
On je istaknuo McChrystalove iznimne zasluge u ratovima u Iraku i Afganistanu u zadnjih devet godina, rekavši da je stekao ugled "jednog od najboljih američkih vojnika", te dodao kako računa na njegovu daljnju pomoć u oblikovanju i provedbi strategije u Afganistanu.

"Rat je veći od bilo kojeg pojedinačnog čovjeka ili žene, vojnika, generala ili predsjednika", rekao je Obama.

Povod smjene McChrystala su omalažavajući komentari njega i njegovih suradnika o najvišim dužnosnicima administracije objavljeni u članku "Odbjegli general" u novom broju magazina Rolling Stone.

Obama je ocijenio da "ponašanje predstavljeno u nedavno objavljenom članku ne ispunjava mjerila koja treba pokazati general koji zapovijeda. Ono potkopava civilnu kontrolu nad vojskom, koja je u jezgri našeg demokratskog sustava i erodira povjerenje nužno da bi naš tim radio zajedno i postigao ciljeve u Afganistanu".

Američki je predsjednik naglasio da "kodeks ponašanja" u američkoj vojsci jednako vrijedi za novaka i generala. Također je rekao da "demokracija ovisi o institucijama koje su jače od pojedinaca", uključujući strogo poštivanje lanca zapovijedanja kao i poštivanje civilne kontrole nad tim lancem.

"Zato kao vrhovni zapovjednik vjerujem da je ova odluka nužna kako bi bili odgovorni prema standardima koji su u jezgri naše demokracije", rekao je.

Obama je naglasio kako on ima odgovornost "učiniti sve što je potrebno za uspjeh u Afganistanu, i šire, u onesposobljavanju i uništavanju Al Kaide".

On je pozvao na jedinstvo u interesu ostvarenja tog cilja, dodajući kako "u svome timu pozdravlja raspravu, ali ne tolerira podjele".
XS
SM
MD
LG