Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: SAD nisu u ratu s islamom


Barack Obama i Abdullah Gul (R) u Ankari

Američki predsjednik Barack Obama svoju evropsku turneju danas je nastavio posjetom Turskoj. Istaknuo je da SAD podržavaju članstvo Ankare u EU naglašavajući da će to jačati i samu Evropu, pohvalio sudjelovanje Turske u NATO savezu, ali i još jednom oštro osudio turski zločin nad Armencima počinjen početkom 20 stoljeća.

"Sjedinjene Američke Države nisu u ratu s islamskim svijetom, i odnosi Washingtona i tog dijela svijeta ne smiju biti viđeni kroz borbu protiv Al-Qaede", istaknuo je američki predsjednik Barack Obama obraćajući se turskom Parlamentu. On je posebno naglasio da Sjedinjene Države "nisu u ratu s islamom".

Posjet Obame Turskoj sa velikom pozornosti se prati u islamskom svijetu, koji nije imao većeg povjerenja u njegovog prethodnika Georga Busha.

Američki predsjednik u obraćanju turskom Parlamentu
Obama je u Ankari ponovio ono što je o pokolju Armena rekao tijekom predizborne kampanje, još u siječnju 2008. Svoj jasan stav nije promijenio i izrekao ga je i danas, stojeći rame uz rame sa svojim domaćinom, turskim predsjednikom Abdullahom Gulom. Istina, ne tako oštrim riječima i izbjegavajući riječ genocid, te je diplomatski pohvalio Gulovo sudjelovanje u pregovorima Turske i Armenije koje pokušavaju riješiti poprilično veliku listu međusobnih nesporazuma, među kojima je i zločin nad više od 1,5 milijun Armena počinjen u doba otomanske Turske. Šef Bijele kuće dao je podršku razgovorima dviju država.

"Ako se one ne mogu nositi s tragičnom povijesti, mislim da im cijeli svijet treba pomoći da je prevladaju", istaknuo je Obama.

Iako mnogi znanstvenici ističu da je to bio prvi genocid 20 stoljeća, Turska nikada nije priznala tu kvalifikaciju, tvrdeći da je brojka ubijenih preuveličana, te da se radio o žrtvama građanskog rata i uhapšenima.

Bilo je i protesta zbog dolaska američkog predsjednika u Ankari
U razgovorima s Gulom i premijerom Tayipom Erdoganom, nema sumnje, važno je i pitanje Afganistana i Pakistana, i način na koji će i Turska, osim u vojnom smislu, i u civilnom pomoći da stanovnici Afganistana počnu živjeti sigurnije i prosperitetnije. Iako Turska ima mali vojni kontingent, njeno sudjelovanje u međunarodnoj mirovnoj misiji ima simbolički značaj u islamskom svijetu, jer se Turska bori upravo protiv onoga što nije islam, islamskog ekstremizma.

Predsjednik Obama je priznao tenzije koje su postojale između SAD i Turske, ali i istaknuo kako se odnosi popravljaju jer obje države dijele iste vrijednosti.

"Ne vrednujemo se po tome da li smo kršćani, Židovi ili muslimani, već po tome kako, kao narodi, stvaramo ideale i vrijednosti, a Turska ima slične principe, kao i SAD", istaknuo je Obama.

Iz Ankare Obama putuje u Istanbul, kako bi sudjelovao na UN-ovu međunarodnom forumu o premošćivanju razlika između Islamskog svijeta i Zapada, kojim zajednički predsjedavaju Turska i Španjolska.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG