Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I pitanje Kosova u predizbornoj debati


Hillary Clinton i Barack Obama u tv debati

Kandidati za predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i Barack Obama, noćas po evropskom vremenu su održali završnu TV raspravu uoči važnih predizbora u Ohiu i Teksasu, razmjenjujući međusobno optužbe

oko negativne kampanje, reforme zdravstva, slobodne trgovine i rata u Iraku.

Susret dvoje pretendenata na kandidaturu Demokratske stranke u borbi za novu četverogodišnju adresu, najprestižniju u svijetu, po mišljenju analitičara završio je neriješenim ishodom i po nekima neće bitnije utjecati na predizbore.

Obama je na sučeljavanje došao nakon 11 uzastopnih pobjeda i s prednošću od 15 posto pred Clinton. Senatorici trebaju pobjede u Teksasu i Ohiu kako bi ostala u utrci za nominaciju. Pored domaćih tema negativne kampanje, kojom se očito služe obje strane ili reforme zdravstva, zanimljivi je bio pogled dvoje demokratskih senatora na vanjsku politiku Washingtona. Kod rasprave o ratu u Iraku, Obama je naglasio kako je riječ o "najkrupnijoj strateškoj nepromišljenosti u povijesti SAD", kojoj se on od početka protivio, dok je Clinton u Senatu 2002. glasala za rat.

Odgovarajući na pitanje što bi učinio ako budući predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev odluči s vojskom pomoći Srbiji da vrati Kosovo, Obama je odgovorio da bi to bilo "neprihatljivo", no da SAD to ne bi trebale same rješavati već u surdanji s Europskom unijom i NATO-om.

Zanimljivo je bilo voditeljevo preskakanje Hillary Clinton s imenom ruskog predsjedničkog kandidata, kojeg senatorica nije mogla izgovoriti.

Istraživanja nekoliko američkih agencija pokazuju da u slučaju Obaminog osvajanja nominacije Demokartske strane u utrci za Bijelu kuću s republikanskim kandidatom McCainom pobjeđuje s 50 prema 43 posto glasova, dok su Clinton i McCain izjednačeni.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG