Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik obelodanio grube mere CIA-e


Američki predsednik Barak Obama objavio je dokumente sa detaljima 'grubih' mera ispitivanja koje je koristila CIA protiv osumnjičenih za terorizam za vreme prethodne, Bušove administracije. Između ostalog, osumnjičeni su lišavani spavanja i izloženi simuliranom pogubljenju davljenjem. Međutim, Obama je istakao da niko od zaposlenih u CIA-i neće biti procesuiran jer su radili po naređenju i branili domovinu.

Barack Obama je izjavio povodom objavljivanja spornih memoranduma da upotreba takvih tehnika ispitivanja "podriva naš moralni autoritet i ne čini nas bezbednijim".

Obamina administracija je objavila četiri memoranduma, koje je napisao vodeći pravnik Ministarstva pravosuđa 2002., u kojima se daju pravne smernice za celu izvršnu vlast, uključujući obaveštajne agencije, o dopustivim "pojačanim tehnikama ispitivanja" koje se mogu koristiti protiv pritvorenih osumnjičenika za terorizam, uključujući i lišavanje spavanja i izlaganje simuliranom pogubljenju davljenjem. Bušova administracija je isticala da se to ne može nazvati mučenjem jer nije nanošen težak mentalni ili fizički bol. Sam Buš je isticao da su primenom tih mera dobijene informacije koje su pomogle u sprečavanju terorističkih akcija širom sveta.

Ubrzo nakon stupanja na dužnost u januaru, Obama je zabranio upotrebu ovih metoda. On je istakao da prolazimo kroz "mračno i bolno poglavlje naše istorije. Međutim, u vreme velikih izazova i uznemiravajućeg nejedinstva, ništa nećemo dobiti trošeći vreme i energiju optužbama za zbivanja u prošlosti.

Americki ministar pravosuđa Erik Holder izjavio je zaposleni u CIA-i, koji su primenjivali sporne tehnike ispitivanja neće biti procesuirani. "Bilo bi nepošteno procesuirati požrtvovane muškarce i žene koji su radili kako bi štitili Ameriku, za ponašanje koje je bilo unapred odobreno od ministarstva pravosuđa", naveo je Holder.

Tom Porteus, jedan od direktora Hjumen Rajts Voča, kritikovao je Obaminu odluku da niko ne bude kažnjen zbog korišćenja grubih tehnika prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

"Predsednik Obama kaže da nema šta da se dobije 'optuživanjem za zbivanja u prošlosti'. Međutim, to nije održiva pozicija u funkcionalnoj demokratiji. Odgovornost je apsolutno nužna u demokratiji. Neophodno je takođe obnoviti reputaciju Amerike, koja je prilično uzdrmana čitavim ovim slučajem. Takođe, nužno je osigurati da se ovi prestupi ne ponove u budućnosti"
, ističe Porteus.

Unutar administracije je vođena žustra polemika, jer su protivnici oko objavljivanja ovih dokumenata tvrdili da će to naneti štetu ugledu pripadnika CIA-e. Šef ove organizacije za vreme Buša Majkl Hajden upozorio je da će sada agenti CIA-e biti manje odlučni a njihovi saveznici iz stranih službi nespremni da sarađuju, jer Vašington pokazuje da 'ne može da čuva tajne'.
XS
SM
MD
LG