Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedno rukovanje i Obamina vanjska politika


Barack Obama i Hugo Chavez

U Washingtonu se još uvijek priča o kratkom susretu Baracka Obame i predsjednika Venezuele Huga Chaveza tokom summita dvije Amerike u Trinidadu. Za većinu medija u fokusu skupa bilo je rukovanje i smiješak za kamere Obame i Chaveza.

Neočekivani susret dvojice lidera dogodio se nakon što je američki predsjednik ukinuo dio dugogodišnjih sankcija prema Cubi i najavio otopljavanje odnosa sa tom otočkom zemljom. Kako se Obamini posljednji vanjskopolitički potezi komentiraju u središtu američke politike?

Neki kratki kurtoazni susret Obama - Chavez nazivaju "neodgovornim", drugi "povijesnim". Radi istine valja reći da su zapravo bila tri rukovanja – prvo kada su bili okruženi suradnicima, drugo kada je Chavez iznenadio Obamu ispred skupine fotoreportera s knjigom o povijesti uplitanja Sjedinjenih Država i Evrope u Latinsku Ameriku i treće - službena foto sesija sudionika summita.

Predsjednik Venezuele Chavez u proteklom periodu Bushove administracije bio je "persona non grata", no ni Chavez nije štedio riječi i uvrede na račun Bushove administracije. Zato su i najoštrije kritike na račun Baracka Obame stigle iz redova Republikanaca. Newt Gingrich, bivši moćni predsjednik Zastupničkog doma Kongresa optužio je predsjednika da daje podršku "neprijateljima Amerike" i šalje "loše znakove prema diktatorima".

Među kritičarima je i James Roberts, specijalist za Latinsku Ameriku i bivši savjetnik u State Departmentu koji je kazao da se Obama trebao ponašati kao lider slobodnog svijeta, a to nije radio na nedavnom summitu.

"Chaveza se trebalo spustiti na zemlju, a ne dopustiti mu slavu da se pojavi na svim svjetskim medijima. Sjedinjene Države su izgledale slabe, što je bio njegov cilj. Susret se mogao izbjeći da ga je Obama htio izbjeći."

Drugi analitičari sasvim su suprotnog mišljenja. Micheal Shifter, profesor na Sveučilištu Georgtown, smatra da je zapravo mnogo govora ni oko čega i da je Obama pokazao koliko su Sjedinjene Države sigurne u svoju poziciju. On smatra da je napad s desna na Obamu dio širih napora da se pokaže kako je predsjednik tanak na vanjskopolitičkom planu.

"On pokušava predstaviti jednu drugačiju američku politiku – više diplomacije, manje sile. Potvrdio je da nisu bile uspješne politike prema Kubi i borbi protiv narko dilera. Ono što smo da sada radili nije dobro, to treba priznati i pokušati nešto drugo. Uostalom, nešto je tražio i od Latinske Amerike, kao i od Evrope."


Obama je u završnoj konferenciji za novinare rekao da postoje velike razlike s Chavezom o ekonomskoj i vanjskoj politici, pa i Chavezovu retoriku prema SAD nazvao vrlo zapaljivom.

Ne treba zaboraviti da je Obama na vlasti nešto više od tri mjeseca, da je posjetio osam država, tri kontinenta i sastao se sa više od 90 svjetskih lidera. Uz to, pokušava osnažiti veze sa vladama sa kojima je to bilo nemoguće do prije par mjeseci. Vodi i dva rata, onaj u Afganistanu i Iraku.

Tek se treba pokazati kako Obamina doktrina funkcionira, a jedno rukovanje sigurno nije najvažniji test politike nove američke administracije.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG