Dostupni linkovi

Obama: Rat nije izabran već nametnut


Barak Obama
Reforma zdravstvenog sistema u Americi trenutno je glavno pitanje kojim se bavi američki predsjednik Barak Obama. No i Afgasnistan je na vrhu prioriteta.

Dva dana uoči predsjedničkih izbora za koje Talibani čine sve da ih poremete, američki je predsjednik poručio da pobjeda u Afaganistanu neće biti ni brza ni laka, ali da je rat u kojem učestvuju američki vojnici ključna za zaštitu SAD od terorizma.

Barak Obama je pred 5000 američkih vojnih veterana i njihovih porodica, govorio neposredno prije nego što će građani Afagansitana izaći na glasanje na predsjedničkim izborima u atmosferi eskalirajućeg nasilja Talibana.

Branio je stategiju da pošalje još 30.000 trupa u Afaganistan i obećao da će okonačati rat u Iraku.Obama je podsjetio da se nesigurnost u Afganistanu nije dogodila preko noći i da izlazak iz rata u toj zemlji neće biti ni brz ni lak.

Za u martu predstavljenu strategiju za Afganistan, američki predsjednik je rekao da ima “jasnu misiju i definisane ciljeve , “izolovati , razoružati i porazi Al Qaidu i njene saveznike”.

(Pogledajte video CNN-a)
“Nikad ne smijemo zaboraviti. Ovaj rat nije izabran on nam je nametnut.Oni koji su napali Ameriku 11. septembra obećali su da će to učiniti opet.Ako to ne završimo , Talibani bi ponovo mogli ubijati Amerikance.Znači ovo nije samo rat vrijedan borbe .On je funadamentalan za zaštitu našeg naroda.”

Amerikanci ne daju podršku ratu


Od kada je došao u Bijelu kuću, u januaru američki je predsjednik odobrio 21.000 dodatnih trupa u Afaganistan, što je njihov broj povećao na 62.000.U narednim mjesecima ta brojka će doseći 68.000, znači duplo u odnosu na prije 6 mjeseci. Analitičari vjeruju da će glavnokomandujući američkih snaga u Iraku general Stenli Mekkristal moguće zatržiti još. Prošle je nedjelje američki sekretar za odbranu Robert Gejts nagovijestio je da će takav zahtjev biti odobren.

Koliko god Obamina strategija napredovala Amerikanci ne daju naročitu podršku ovom ratu. Posljednje istraživanje javnog mnjenja koje je urađeno za CNN 6. avgusta, pokazuje da podrška ratu u Afganistanu opada.

Obezbediti sigurne izbore


Nasilje u Afaganistanu je eskaliralo uoči izbora koji će se održati 20 avgusta. To pokazuje i razarajući samubilački napad 15. avgusta ispred štaba Nato-a u toj zemlji, a u blizini američke ambasade kada je ubijeno 7 ljudi, a ranjeno skoro 100. Četrdeset četri američka vojnika su poginula u Afganistanu samo u julu ,a ukupan broj britanskih žrtava je prešao 200.

Barak Obama je obećao da će američke trupe i Nato igrati ključnu ulogu i učiniti sve da osiguraju predsjedničke izbore u četvrtak.
Avganistanac nosi dijete ranjeno u eksploziji

“Prošlih nedjelja smo vidjeli naše trupe u tom području.Ušli su u nove oblasti boreći se sa Talibanima u selima i gradovima, gdje se nad mještanima sprovodi teror već godinama.Usvojili su i novu taktiku , svjesni da nije dovoljno samo ubiti ekstremiste i teroriste, takođe moramo da zaštitimo afganistanski narod i poboljšamo njihov život na dnevnoj bazi. I danas naše trupe pomažu da se obezbijede glasačka mjesta da bi na izborima ove nedjelje Afganistanici mogli izbrati budućnost kakavu žele,”
rekao je američki predsjednik.

17 miliona Afganistanaca ima pravo glasa na izborima 20. avgusta, i moći će da neposredno izaberu predsjednika te zemlje, tek drugi put u njenoj istoriji. Takođe će se birati i 420 lokanih zvaničnika u 34 provincije.

Aktuelni šef drzave Hamid Karzai vodi u istraživanjima javnog mnjenja , ali je bivši ministar inostranih poslova Abdulah Abdulah na čvrstom drugom mjestu.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG