Dostupni linkovi

SAD neće mirovati dok ne reše slučaj Detroit


Naučiti lekciju - Barak Obama
Naučiti lekciju - Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je naredio preispitivanje sistema nadzora i propisa o bezbednosti vazdušnog saobraćaja posle pokušaja
terorističkog napada u avionu na katolički Božić.

Teroristička organizacija Al Kaida preuzela je odgovornost za pokušaj napada u avionu na liniji Amsterdam-Detroit, koji je izveden kao osveta za operacije američkih snaga u Jemenu.

"Aposlutno je ključno da učimo iz ovakvog incidenta i preduzmemo mere da sprečimo buduće terorističke činove", rekao je Barak Obama u prvom javnom obraćanju posle pokušaja napada na avion američke kompanije Nortvestern erlajnz.

Obama je s Havaja, gde je na odmoru s porodicom, poručio da svi oni koje žele da "ubijaju nevine ljude, žene i decu" moraju znati da će SAD uraditi više da pojačaju odbranu zemlje.

On je kazao da će SAD iskoristiti svaki element nacionalne snage da se poraze ekstremisti koji prete toj zemlji bez obzira da li su iz "Avganistana ili Pakistana, Jemena ili Somalije" i da vlasti neće mirovati dok ne pronađu sve umešane u pokušaj napada u Detrotiu.

Američke federalne vlasti su održale danas sastanak kako bi procenile sistem nadzora i zaštite od terorizma i kako bi se ubuduće izbegli propusti koji su omogućili da čovek s eksplozivom uđe u avion iako je označen kao potencijalni terorista.

Preuzevši odgovornost za napad, teroristička organizacija Al Kaida u saopštenju, objavljenom na internetu, navodi se da je 23-godišnji Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab bio u koordinacija s članovima Al Kaide.

Jemenske snage su, uz pomoć američkih obaveštajnih službi, izvele dva vazdušna napada na pripadnike Al Kaide u toj zemlji. Drugi napad se dogodio dan pre nego što je pokušan napad na katoliki Božić.

U saopštenju se navodi da je Nigerijac trebalo da iskoristi eksploziv koji su napravili pripadnici Al Kaide.
XS
SM
MD
LG