Dostupni linkovi

Obama oštro reagovao na odluku AIG


Barack Obama
Barack Obama

Predsjednik SAD Barack Obama oštro je reagovao na najavu velike osiguravajuće kompanije American International Group (AIG), koja je najavila da će svom rukovodstvu isplatiti velike nagradne bonuse. Ova kompanija do sad je dobila 170 milijardi dolara pomoći a njeno rukovodstvo ističe da je plaćanje bonusa zakonita ugovorna obaveza kompanije kojoj su zato "ruke vezane."

Predsednik SAD Barak Obama nazvao je posrnulu američku osiguravajuću kuću American International Group AIG, nesmotrenom i pohlepnom i objavio da će pokušati da spriječi kompaniju da svojim rukovodiocima isplati 165 miliona dolara premija, nakon što je uzela milijarde dolara pomoći od države. Obama se pridružio drugim zvaničnicima u lavini napada na Amerikan Internešnal Grup, dojučerašnjeg džina u poslovima osigiranja koji je brzo postao simbol pogrešnog usmjeravanja spasilačkih fondova federalne vlade.

"Ova se korporacija našla u nevolji zbog financijske nesmotrenosti i pohlepe. Pod takvim okolnostima teško je razumjeti kako iko u toj kompaniji može garantovati isplatu bonusa, čak i mnogo manje od 165 miliona dolara ekstra plate. Kako oni opravdavaju ovu uvredu za porezne obveznike koji su omogućili da ova kompanija opstane?"
, naglasio je Obama.

Nezadovoljstvo javnosti zbog bonusa otežaće Obami da traži od Kongresa dodatnu pomoć za spašavanje finansijskog sistema i stavlja u opasnost druge dijelove programa ekonomskog oporavka koje je dominirao u prvim sednicama njegovog predsjednikovanja. Imajući to na umu, Obama i njegovi pomoćnici užurbano rade da se ograde od ponašanja AIG-a, i spriječe moguću političku štetu i podstaknu poverenje javnosti u sposobnost nove administracije da se ponese sa širim naporima spašavanja privrede.

Obama je istakao da je pomoć AIG-u od septembra do danas dosegla 170 milijardi dolara tako da je vlada SAD-a vlasnik 80 odsto kompanije.

“U posljednjih šest mjeseci, AIG je dobila značajnu sumu od američke Vlade. Ja sam naložio ministru finansija Timotiju Gejtneru da iskoristi moć i da svim pravnim sredstvima spriječi isplatu bonusa."

U pismu Gejteneru prošlog vikenda, direktor AIG koga je postavila država, Edvard Lidi (Edward Liddy), rekao je da je plaćanje bonusa zakonita ugovorna obaveza kompanije kojoj su zato "ruke vezane." Do sada je AIG poštovao sporazume sa američkim i stranim bankama i juče je kompanija saopštila da su Goldman Sacc (Sachs) i niz evropskih banaka, uključujući Dojče bank (Deutsche), Sosieteženeral (Societe Generale) i Berklis (Barclays), primili od nje više od 90 milijardi dolara. Vlada SAD se složila da podrži ove sporazume kada je preuzela AIG u septembru. Vašingon ističe da se ova osiguravajuća kompanija održava na životu novcem američkih poreskih obveznika i zato bi njena propast mogla da izazove ogromne gubitke u SAD i svetu.
XS
SM
MD
LG