Dostupni linkovi

Obama: Stvoriti uslove za palestinsku državu


Barak Obama i Mahmud Abas
Barak Obama i Mahmud Abas

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da Izrael mora obustaviti izgradnju naselja na Zapadnoj obali, što bi bio deo šireg sporazuma o miru na Bliskom istoku. Predsednik SAD je rekao i da Palestinci moraju radi mira obaviti svoj deo posla - obezbeđujući sigurnost na Zapadnoj obali i smirujući anti-izraelsko raspoloženje u školama i džamijama. Obama je to izjavio u Beloj kući, posle sastanka u četiri oka sa palestinskim predsedikom Mahmudom Abasom i sastanka njihovih delegacija.

Američki predsednik Barak Obama ponovio je, u okviru svoje bliskoistočne mirovne inicijative, pritisak na Izrael, ali je odbio da da krajnji rok za stvaranje palestinske države. Obama je, obraćajući se novinarima nakon razgovora sa predsednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, rekao da on snažno podržava rešenje o dve države, koje bi donelo mir i bezbednost i za Izraelce i za Palestince:

“Mi smo snažan saveznik Izraela, i u našem interesu je sigurnost i bezbednost Izraela. Verujemo da je najbolji način da to ostvarimo tako što ćemo stvoriti uslove i pripremiti scenu za palestinsku državu.”


Imajući u vidu taj cilj, Obama je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, ranije ove nedelje, da Izrael mora da zaustavi izgradnju novih jevrejskih naselja na okupiranoj izraelskoj teritoriji. Obama je rekao da palestinski autoriteti moraju da naprave korak i da zaustave anti-izraelsko raspoloženje na Bliskom istoku:

“Takodje sam pomenuo predsedniku Abasu da je jako važan nastavak napredka u smanjivanju podstrekavanja anti-izraelskog raspoloženja u školama i džamijama, i na javnim trgovima, zato što su sve te stvari prepreka miru.”


Abas je, pak, upozorio Obamu da je vreme od suštinske važnosti za rešenje bliskoistočne krize u stvaranju dve države:

“Gospodine predsedniče, govorite o medjunarodnom obavezivanju na mapu puta za mir. Voleo bih da iskoristim ovu priliku da ponovim našu potpunu privrženost ispunjavanju naših obaveza iz te mape puta, od a do z.”


Izrael je u četvrtak odbacio zahtev SAD da obustavi sve građevinske radove u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. Portparol izraelske Vlade Mark Regev:

“U mirovnom procesu sve strane imaju obaveze: Izrael, Palestinci, arapske države. Najbolji način da brzo napredujemo je da sve strane paralelno ispunjavaju svoje obaveze. Izrael će se pridržavati svoje obaveze da ne gradimo nova naselja i da ukinemo neovlašćene predstraže. Što se tiče statusa postojećih naselja, njihova sudbina će biti odredjena u finalnim razgovorima izmedju nas i Palestinaca. U medjuvremenu, normalan život u ovim zajednicima mora biti nastavljen.”


Oko 295.000 Izraelaca živi na okupiranoj Zapadnoj obali, a još oko 194.000 ih živi u spornim delovima istočnog Jerusalima. Palestinske vlasti na čelu sa Mahmudom Abasom nadziru Zapadnu obalu, dok je Pojas Gaze u rukama militantnog pokreta Hamas.

Obamin razgovor s Abasom treća je etapa u njegovoj bliskoistočnoj inicijativi, nakon susreta sa jordanskim kraljem Abdulahom i izraelskim premijerom Netanyahuom, dok mnogi posmatrači ocenjuju da se radi o ključnim trenucima za mirovni proces na Bliskom istoku. Američki predsednik Obama iduće nedelje će u Kairu i Rijadu o daljnjim pomacima u bliskoistočnom mirovnom procesu razgovarati sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom i saudijskim kraljem Abdulahom.
XS
SM
MD
LG