Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama pozvao Amerikance na strpljenje


Barack Obama govori na Georgetown University

Američki predsjednik Barack Obama u sinoćnjem govoru o ekonomiji na Georgetown Sveučilištu pozvao je Amerikance na strpljenje, jer kako je rekao, recesija neće biti okončana tako brzo. Ipak, prvi znakovi nade već su prisutni, istaknuo je šef Bijele kuće. No, optimizam američkog predsjednika nije se osjetio na burzama, a i dolar je u odnosu na japanski jen ponovno oslabio.

Obama je priznao da su ovo vrlo teška vremena, ali , u kojima se nazire i tračak nade. Dio te nade se može zahvaliti njegovom programu oživljavanja privrede, odnosno stimulansima od 787 milijardi dolara koje je usvojio kongres. Ipak, nije se prepustio oduševljenju zbog nekih pomaka, zato je upozorio.

"Jačina recesije će prouzročiti gubitak još radnih mjesta, više patnji i prije nego što završi. Tržište će bilježiti i uspone i padove. Kreditne linije se još ne otvaraju lako, kako bi to trebalo biti. Proces restruktuiranja AIG i auto industrije uključivat će teške i ponekad nepopularne mjere, ali mi još nismo završili. Preostalo je još mnogo posla da se obavi", rekao je Obama.

Veći dio govora Obama je posvetio naporima svoje administracije na programima koji znače otvaranje novih radnih mjesta i veće plaće za radnike. Najavio je dodatne vladine mjere za one koji su najviše pogođeni recesijom, uključujući i pomoći onima koji su ostali bez posla.

Šef Bijele kuće naglasio je da umjesto što se do sada ekonomija fokusirala na financijski sektor, koji je postao ovisan od riskantnih investicija, nužna je orijentacija na ono što doprinosi razvoju gospodarstva – zdravstvena zaštita koja mora biti svakome dostupna, suvremeni sustav obrazovanja i obnovljivu energiju. Pozvao je i Kongres da ostavi po strani partijske interese i da se radi u interesu svih građana države.

Obama je, jasno, svima stavio da znanja da nema napretka ukoliko u program obnove ekonomije ne vjeruju svi građani Amerike. Isti način razmišljanja imao je u tridesetima Franklin Rooswelt.

Posljednjih dana i članovi Obamine administracije pokazali su umjereni optimizam. Pozitivnih signala u prodaji nekretnina i automobila ima, kazao je direktor Federalnih rezervi Ben Bernanke, no nezaposlenost se ne smanjuje. Ekonomisti su i dalje podijeljeni oko toga da li je recesija tek malo zastala ili najgore tek predstoji. Burze danas nisu zabilježile skokove, štoviše, a i dolar je prema nekim valutama oslabio.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG