Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Ponovo ćemo osnažiti


Američki predsjednik Barack Obama obratio se predstavnicima oba doma Kongresa, ali i istodobno naciji. Iako noćašnji govor nije bilo klasično obraćanje naciji, za Amerikance ali i ostatak svijeta, bilo je važno čuti predsjedničke poruke u jednom od najtežih razdoblja od doba velike depresije.

Pet tjedana nakon inauguracije, Barack Obama, morao je Americi reći ono što je znao i tokom utrke za Bijelu kuću - da zemlja vodi dva rata i da ima rastući budžetski deficit, no sada je imao i drugačiju, težu zadaću – reći što će učiniti kako bi se zemlja izvukla iz krize.


"Znam da su mnogi zabrinuti stanjem našem ekonomije, i u pravu su. Ako netko i nije osobno dotaknut recesijom, sigurno poznaje nekoga tko jest – bilo prijatelja, susjeda, člana obitelji. Ne treba vam statistika da biste vidjeli da je naša ekonomija u krizi. To je briga s kojom se budite i razlog besanih noći"
, kazao je američki predsjednik.


No, Obama je ipak sivoj stvarnosti dao malo svjetlosti, ponavljajući ono što je govorio u izbornoj kampanji – problem nije toliko veliki da ne bi mogao biti i riješen.

"Posljedice recesije su stvarne i one su posvuda. Ali usprkos tome što je naša ekonomija slaba, a povjerenje uzdrmano, jer živimo u teškim i nesigurnim vremenima, želim da svaki Amerikanac bude siguran. Mi ćemo se ponovno osnažiti, a Sjedinjene Države izaći će iz svega jače nego su bile ranije."

Obama je svjestan činjenice da je njegov plan spašavanja ekonomije skup, ali i činjenica je da je u proteklih 14 mjeseci zatvoreno oko 3,5 milijuna radnih mjesta, te bi investicije u javni sektor, uvjeren je američki predsjednik, trebale omogućiti onima koji su ostali bez posla da ponovno rade. Iako je više puta tražio stranački koncenzus oko paketa ekonomskih mjera, i ovaj put su Republikanci smatrali da je plan "bespotreban trošak". Obami je u ime Republikanaca odgovorio Bobby Jindal, guverner Luisiane, za kojeg mediji ističu kako je zainteresiran da u ime svoje stranke uđe u utrku za Bijelu kuću 2012.

"Demokratski lideri tvrde da će njihov zakon ojačati ekonomiju. No, će samo voditi jačanju vlade, smanjenu ili povećanju poreza, te će opteretiti buduće generacije dugom. Tko se ima pravo zaduživati u ime naše djece? Ne možemo potrošiti više nego što imamo i to na stvari koje ne trebamo. A upravo je to ono što Demokrati sada rade u Kongresu. To je neodgovorno. I to nije način na koji ćemo osnažiti našu ekonomiju, stvoriti radna mjesta i izgraditi prosperitetnu budućnost za našu djecu", ustvrdio je Jindal.

Govor predsjednika gotovo je u cijelosti bio posvećen ekonomskoj krizi, iako se dotaknuo i vanjsko političkih pitanja. Govorio je o svojim izaslanicima za Bliski istok i Južnu Aziju, te uz snažan aplauz ponovio da njegova administracija neće dopustiti teroristima Al Qaide da kuju urotu protiv SAD iz sigurnog utočišta u Pakistanu. No, svaki put kada je spomenuo vanjsku politiku, vraćao se na pitanja globalne ekonomije.

"Kako bi odgovorili izazovima 21. stoljeća – od terorizma do nuklearnog naoružavanja, od pandemija i hakerskih upada u elektronske sisteme, do smanjenja siromaštva – moramo jačati naša sutra savezništva, stvarati nova, koristiti i sve elemente naše nacionalne snage. I odgovor na ekonomsku krizu mora biti globalan. Radimo sa G- 20 kako bi vratili povjerenje u financijski sustav, izbjegli jačanje protekcionizma, a istodobno osnažili potražnju za američkim proizvodima na tržištima širom svijeta", rekao je Obama.


Američki predsjednik je na kraju istaknuo da svijet može napredovati samo ukoliko se može osloniti na jako američko gospodarstvo, kao što i Sjedinjene države mogu napredovati samo uz snažnu svjetsku ekonomiju.


Za sada, Amerikanci podržavaju plan spašavanja gospodarstva. Obama uživa dvotrećinsku podršku javnosti za mjere koje namjerava poduzeti, ali koje bez dvojbe neće u nekoliko mjeseci bitno promijeniti stanje ekonomije, tek trendove, ističu analitičari, i naglašavaju, da će to biti znak da mjere vode izlasku iz recesije.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG