Dostupni linkovi

Obama zahvalio Morsiju na zaštiti američkih diplomata


Barak Obama
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama zahvalio je egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju na zaštiti Ambasade SAD u Kairu tokom demonstracija protiv filma koji ismeva proroka Muhameda i kojeg je još jednom oštro osudio.

U Egiptu su prošle nedelje nekoliko dana ispred Ambasade SAD i na ulicama Kaira organizovane demonstracije protiv filma “Nevinost muslimana” koje su prerasle u nasilje i sukob sa policijom, pa je čak 11. septembra grupa demonstranata uspela da skine zastavu SAD.

Egipatska policija zbog toga je postavila bodljikavu žicu i prepreke da bi sprečila prilazak demonstranata Ambasadi SAD.

Obama je u pismu Morsiju ponovio da osuđuje kontroverzni film i rekao da se nada da će s njim sarađivati u izgradnji "strateškog partnerstva", objavljeno je na zvaničnoj stranici egipatskog predsednika na Facebooku, prenosi Reuters.

Egipat je bio blizak saveznik SAD u vreme tridesetogodišnje vladavine Hosnija Mubaraka, koja je okončana Arapskim prolećem prošle godine. Obama je pre mesec dana izjavio za medije da Egipat danas nije ni saveznik ni neprijatelj.

Morsi je ranije nagovestio da Egipat neće biti neprijateljski nastrojen prema zapadu, ali da neće biti ni ponizan kao u vreme Mubaraka. U tom smeru ide i njegova izjava od nedelje za Njujork Tajms da SAD treba iz korena da promene pristup arapskom svetu, pokažu veće poštovanje za njegove vrednosti i pomognu u stvaranju palestinske države, ako žele da prevaziđu bes koji prema toj zemlji raste već decenijama.

Uoči svoje prve posete SAD od kako je stupio na dužnost šefa države, Morsi je ocenio da je Vašington navukao na sebe ogorčenost islamskog sveta zbog podrške koju je davao diktatorima, kao i Izraelu u sporu s Palestincima.

Muhamed Morsi
Muhamed Morsi
Dodao je da SAD treba da poprave odnose s arapskim svetom i obnove savezništvo s Egiptom, te da moraju da poštuju njihovu istoriju i kulturu, čak i kada su one u suprotnosti s vrednostima zapada.

"Ako želite da prosuđujete o postupcima egipatskog naroda prema standardima nemačke, kineske ili američke kulture, onda tu nema mesta ocenama. Kada Egipćani odluče da urade nešto, Amerikanci se s tim verovatno ne slažu, a kada Amerikanci odluče nešto da urade, to naravno nije odgovarajuće za Egipćane", kazao je on.

Ipak, upitan da li su Kairo i Vašington saveznici, Morsi je odgovorio da u budućnosti vidi Egipat i SAD kao "prave prijateljske" zemlje.

Pokret Muslimansko bratstvo prošle nedelje je pozvao vernike na proteste protiv američkog filma “Nevinost muslimana”, ali je nakon dva dana nasilja na ulicama taj poziv povukao.

U Bangladešu su u nedelju bile zatvorene sve državne institucije, uključujući i škole, zbog straha od nasilnih demosntracija. U Atini je u nedelju tokom sukoba sa policijom uhapšeno šest osoba tokom protesta protiv filma.

Obama se u vreme kampanje za predsedničke izbore, suočava sa optužbama protivkandidata, republikanca Mita Romnija da je situacija u Egiptu, nakon skidanja zastave 11. septembra, zahtevala oštriju reakciju SAD.

Aron Dejvid Miler iz Centra “Vudro Vilson” kaže da je optuživanje Obamime politike za antiameričke proteste neprikladno i pogrešno i da je uticaj SAD u vreme Arapskog proleća umanjen jer su događajima rukovodile snage na koje Amerika nije imala uticaja.

“Protesti su vođeni besom prema SAD, koji je oslobođen tokom Arapskog proleća. Taj bes se gomilao skoro 40 godina, bez obzira da li su na vlasti u SAD bili republikanci ili demokrate Duboki bes ukorenjen je u onome što se percipira kao naša bezrezervna podrška Izraelu, kao posledica naše vojne umešanosti u Iraku i Avganistanu i naše antiterorističke politike”, kazao je Miler za RFE/RL.

Film “Nevinost muslimana” izazvao je lančanu reakciju nasilja širom sveta, a meta napada su uglavnom bila konzularna predstavništva SAD. Film, prema mišljenju islamskih vernika, vređa proroka Muhameda.
XS
SM
MD
LG