Dostupni linkovi

Istorijska posjeta američkog predsjednika Mjanmaru


Barack Obama sa Aung San Su Ći
Barack Obama sa Aung San Su Ći
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je ohrabrio Mjanmar da nastavi s tranzicijom ka demokratiji, obećavajući da će SAD biti prijatelj svakoj zemlji koja poštuje prava svog naroda i međunarodne zakone.

Obama je izjavio da Mjanmar, čija je represivna vojna vladavina dovela do nametanja sankcija, sada može pokazati svijetu "snagu novog početka" i nastaviti da doprinosi mirnijem, prosperitetnijem i pravednijem svijetu, prenosi AP.

Reformske mjere koje je ta zemlja, ranije poznata pod imenom Burma, dovele su do Obamine istorijske posjete u ponedjeljak. Obama je prvi aktuelni američki predsjednik koji je posjetio Mjanmar.

Tokom govora u Yangonskom univerzitetu, Obama je kazao da je Mjanmar načinio i određene propuste u svojim reformama, ali je poručio: "Sjedinjene Američke Države su uz vas".

Obama je obećao veću američku pomoć ukoliko ta njasiromašnija azijska država nastavi izgradnju demokratskog društva.

"Naš cilj je da se održi zamah reformi u Mjanmaru". Desetine hiljada ljudi sa američkim zastavicama izašle su na ulice Jangona potpuno paralisanog masovnim obezbeđenjem zbog dolaska američkog predsjednika.

Posle razgovora sa predsjednikom Tein Seinom, koji je lane pokrenuo reforme i otvaranja zemlje, Obama je izjavio novinarima da je tom prilikom ukazao da "on priznaje postignute reforme kao prvi korak ka onome što će biti dug put" Mjanmara ka demokratiji.

Obamin susret sa vođom opozicije Aung San Su Ći, koja je provela 17 godina u kućnom pritvoru pod vojnim vlastima, bio je veoma srdačan i, nakon zagrljaja predsjednika, ona je izrazila uvjerenje da će američka pomoć biti nastavljena i tokom "teških godina koje čekaju zemlju".

"Najteže vreme u tranziciji je kada pomislite da je uspeh na vidiku. Moramo da budemo veoma obazrivi da ne budemo obmanuti čudom uspjeha", upozorila je ona.

Obama joj je na to poručio da sve dok vođe zemlje nastavljaju sa istinskim reformama - "mi ćemo uraditi sve što možemo da obezbedimo uspeh".

Obamina posjeta Mjanmaru je trajala samo šest sati, ali je imala veliki simbolički značaj, odražavajući izuzetni preokret u odnosima dviju zemalja.
XS
SM
MD
LG