Dostupni linkovi

Obama u istorijskoj posjeti Africi


Barack Obama tokom govora u Najrobiju, 26. juli 2015.
Barack Obama tokom govora u Najrobiju, 26. juli 2015.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je u Etiopiji, nakon vrlo uspješne posjete Keniji. Ovo je prvi predsjednik SAD koji dolazi u ovaj dio svijeta i prvi koji će se u utorak obratiti članovima Afričke unije u njihovom sjedištu u Adis Abebi.

Obamin dvodnevni boravak u Keniji protekao je u razgovorima o trgovini i sigurnosti, ali i ljudskim pravima, te opasnostima od korupcije.

"Ponosan sam što sam prvi američki predsjednik u Keniji i, naravno, što sam prvi Kenijac koji je američki predsjednik", rekao je Obama okupljenima u Najrobiju.

Podsjećajući okupljene da im je zemlja na raskrsnici, Obama je rekao:

"Obraćam se prije svega mladim ljudima kojima želim reći: vaša je zemlja u zamahu, baš kao i Afrika cijela, a vi ste pozvani da igrate veću ulogu u ovom svijetu, te da sjene prošlosti zamijenite svjetlošću koja povezuje sve ljude svijeta. Morate naučiti da se prepoznajete u drugom, da shvatite da su naše sudbine povezane, da smo na kraju svi pripadnici jednog plemena. Ljudskog. Ovdje sam da vam kažem da će vam Sjedinjene Američke Države biti partner na svakom koraku tog puta."

U usporedbi s kenijskim dijelom afričke turneje, ovaj dio u Etiopiji neće biti tako veseo i neproblematičan. Američkog predsjednika očekuje tmurnije raspoloženje i ozbiljniji razgovori o borbi protiv islamskih militanata, te eroziji demokratije u toj zemlji.

Naime, na nedavnim izborima, koje opozicija smatra namještenim, vladajuća stranka osigurala si je sva zastupnička mjesta u Parlamentu. Odmah nakon toga započela je operacija slamanja medija i progon blogera. Na oba ova pitanja, prema mišljenju aktivista za ljudska prava, američki predsjednik mora iskazati ozbiljnu zabrinutost.

Očekuje se da će Obama, razgovorima s čelnicima Etiopije, Kenije i Ugande, te sudanskim ministrom vanjskih poslova, pozvati na oštrije sankcije i mogući embargo na oružje, ako zaraćene strane ne postignu sporazum o miru.

Jedan od članova američke delegacije kazao je kako se ne očekuje preveliki napredak, ali da je ovo „prilika za utvrđivanje narednih koraka, u slučaju da se ne uspije postići cilj“.

Borbe u Južnom Sudanu ostavile su iza sebe hiljade mrtvih i više od dva miliona raseljenih.

XS
SM
MD
LG