Dostupni linkovi

Obama produžio boravak američkih snaga u Avganistanu


Marinci SAD u Avganistanu
Marinci SAD u Avganistanu

Američki predsednik Barak Obama izmenio je odluku o povlačenju američkih snaga iz Avganistana navodeći rastuću zabrinutost zbog oživljavanja talibana i postojeće stalne sumnje u borbenu sposobnost avganistanskih snaga.

On je plan produžetka američke vojne misije u Avganistanu, koja je trebalo da bude okončana naredne godine, nazvao "skromnim, ali smislenim". Taj plan podrazumeva da će u Avganistanu ostati 9.800 američkih vojnika do kraja 2016. godine i 5.500 vojnika u 2017. godini na četiri lokacije, u Kabulu, Bagramu, Džalalabadu i Kandaharu:

"Kao glavni komandant, neću dozvoliti da se Avganistan koristi kao sigurno utočiste za teroriste da ponovo napadnu našu naciju. Naše snage zbog toga ostaju angažovane u dve misije: treniranje avganistanskih snaga i podrska protivterorističkim operacijama protiv ostataka Al Kaide.”

Obama je objasnio da je odluku doneo nakon konsultacija sa svojim savetnicima i vladom avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija. Avganistanske snage ostvarile su napredak, ali je bezbednosna situacija u toj zemlji i dalje krhka, rekao je američki predsednik:

"Moj cilj je da se uverimo da smo dali svaku mogućnost Avganistanu za uspeh dok smo sigurni da ispunjavamo naše osnovne ciljeve. Kao što sam već govorio, moj pristup je procena sutacije na terenu: da vidimo šta ima smisla, a šta ne. Ovo nije prvi put da je došlo do izmena i verovatno neće biti ni poslednji put.”

Krajem septembra talibanski borci na kratko su zauzeli grad na severu Kunduz. To je navelo SAD da pokrene vazdušne napade kao podršku avganistanskim snagama, ali u jednom od američkih napada pogođena je bolnica Lekara bez granica u kojem je ubijeno 24 ljudi.

Agencije podsećaju da je međunarodna koalicija predvođena SAD okončala borbenu misiju nakon 13 godina 2014. godine i otada avganistanske snage bezbednosti vode računa o bezbednosti u zemlji uz pomoć SAD i NATO.

XS
SM
MD
LG