Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama: Ovo nije rat između Amerike i islama


Obama: Porazićemo ISIL
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Obama: Porazićemo ISIL

“Nedavno ubistvo 14 osoba u Kaliforniji bio je teroristički napad dva napadača koji su pošli mračnom stazom radikalizacije”, izjavio je Barak Obama američki predsednik.

Obraćajući se u udarnom televizijskom terminu, tek treći put za sedam godina koliko je predsednik SAD-a, Obama je rekao da su terorističke pretnje poslednjih godina dostigle novu fazu. Obama je obećao je da će ektremisti Islamske države biti uništeni.

“Ne smemo se okretati jedni protiv drugih dozvoljajući da ova borba bude okarakterisana kao rat između Amerike i islama. Upravo je to ono što grupe poput ISIL-a žele. Oni ne govore u ime Islama, to su razbojnici i ubice koji predstavljaju deo kulta smrti. Računaju na male frakcije muslimana kojih je više od milijardu širom sveta. Uključujući i milione patriotski raspoloženih muslimana u SAD-u koji odbacuju njihovu ideologiju punu mržnje”, poručio je Obama.

Obama je trinaestrominutni govor održao nekoliko dana pošto je jedan bračni par u napadu na socijalnu ustanovu u mestu San Bernardino u Kaliforniji ubio 14 i ranio 21 osobu.

Američki predsednik je u obraćanju pozvao muslimanske zajednice širom sveta da odbace radikalizam, ideologiju ekstremista Islamske države i da se pridruže borbi protiv terorizma.

“Moramo angažovati muslimanske zajednice za naše najvažnije saveznike. Umesto da ih odgurujemo sumnjom i mržnjom. To ne znači negiranje činjenice da se ektremistička ideologija proširila nekim društvima. To je ozbiljan problem sa kojim se muslimani moraju suočiti bez izuzetka. Njihovi lideri u SAD-ću i širom sveta moraju se glasno suprotstaviti ne samo protiv nasilnih činova, već i interpretatcija islama koje su nespojive sa vrednostima verske tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva”, rekao je Obama.

U svom govoru Obama je javnost podsetio i na značaj koji za američko društvo imaju građani muslimanske veropispovesti.

“Naša odgovornost je da odbacimo tumačenja po kojima bi američke muslimane na neki način trebalo tretirati drugačije. Jer kada krenemo tim putem – izgubićemo. To bi bila izdaja naših vrednosti koja bi koristila grupama poput ISIL-a. Američki muslimani su naši prijatelji, susedi, kolege, sportske zvezde i na koncu žene i muškarci u uniformama spremni da poginu za bezbednost zemlje. To ne smemo da zaboravimo”, bila je još jedna od poruka Baraka Obame koji se javnosti obratio povodom sve učestalijih slučajeva diskriminacije muslimana u SAD-u.

Podsetimo, događaj koji je inicirao obraćanje predsednika Sjedinjenih Država je napad koji je u Kaliforniji izveo jedan par, usmrtivši tom prilikom 14 ljudi.

Sajed Rizvan Faruk (28) i njegova žena Tašfin Malik (29) otvorili su vatru na posetioce božićne zabave, a potom su oboje ubijeni u policijskoj akciji. Napadači su, prema navodima policije, koristili pištolje i poluautomatsko oružje legalno kupljeno u SAD-u.

U njihovom domu policija je kasnije pronašla bombe, oružje i veliku količinu municije.

Ovo je najsmrtonosniji oružani napad u SAD od pucnjave u Konektikatu 2012, kada je ubijeno 26 osoba.

Istražni organi tvrde da za sada nema indicija da je kalifornijski napad izvela “organizovana grupa ili teroristička ćelija”.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Novinar biroa Radija Slobodna Evropa u Beogradu.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG