Dostupni linkovi

Obama nominovao ministra odbrane i šefa CIA


Barak Obama sa Čakom Hejgelom (levo) i Džonom Brenanom (desno)
Barak Obama sa Čakom Hejgelom (levo) i Džonom Brenanom (desno)
Odluka američkog predsednika Baracka Obame da kandiduje Chuka Hegela za novog ministra odbrane, i aktuelnog savjetnika za kontra terorističke aktivnosti Johna Brennana za šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA), izazvala je kontroverze, naročito zbog Hagela, republikanskog senatora koji je upravo iz te partije najžešće kritikovan.

„Moj kriterijum broj jedan u donošenju ovih odluka bio je jednostavan.Ko će na najbolji način obezbijediti sigurnost Amerike.Ova dva čovjeka posvetili su živote zaštiti naše zemlje. Uvjeren sam da će izvanredno raditi svoj posao“, saopštio je Obama. No, njegov izbor državnog sekretara za odbranu i šefa CIA-e, ne sviđa ni pojedinim demokratama, a ni republikancima iako je njihov bivši senator.

Da bi stupili na dužnost, nominacija Charlsa Chuka Hegela i Jonna Brennana mora biti potvrđena glasovima Senata. Iako su demokrate tu u većini, ishod glasanja nije izvestan, što se i naglašava u prvim analizama iz Vašingtona, odakle se Obamina odluka označava ka kontroverzna, upravo zbog kandidovanog bivšeg rebublikanskog snatora Hegela.

Vijetnamski veteran, poznat je kritikama upućenim izraelskoj politici. Javno je govorio o prejakom uticaju jevrejskog lobija na američke političare. Za američku intervenciju u Iraku rekao je da je najveća greška u američkoj vojnoj istoriji.Takođe se navodi da se svojevremeno morao izvinjavati i zbog jedne izjave u kojoj se prepoznavala homofobija.

No, sam Obama njegovo imenovanje predstavio je i u svetlu neophodnog savezništva republikanaca i demokrata za vremena koja dolaze, a samog Hegela opisao kao “lidera kakav je potreban našim trupama”:

"Liderska uloga koju će Chuck Hagel imati u našim vojnim snagama biće istorijska. On je najbolja osoba od ponuđenih za ministra odbrane“

Kerry umesto Clinton

Jonn Corni, visoki predstavnik republikanaca u Senatu, saopštio je kako bi Hagelov izbor bio "najgora moguća poruka koju bi SAD mogle poslati svojim prijateljima u Izraelu i drugim saveznicima na Bliskom Istoku”.

Po svemu sudeći Hagelov stav o Izraelu i Iranu ključne su mane koja mu se pripisuju. Republikanski senator Lindsey Graham ovako je to obrazložio za CNN:

„Biće mi teško da podržim za sekretara odbrane bilo koga ko vjeruje da je Iran pogrešno shvaćen i da samo treba da pregovaramo sa njima, ne da ih sankcionišemo, onoga ko traži da Izrael pregovara sa Hamasom koji ubija izraelsku djecu“.

No, kako javlja izvještač RSE iz Vašingtona Heather Maher i pored ovako snažnih riječi samo će nekolicina republikanskih senatora glasati protiv imenovanja Hagela. Kontrolno saslušanje trebalo bi da se obavi za par sedmica.

Novi budući šef tajne sužbe John Brennan, 25 godina radi u CIA, igrao je ključnu ulogu u planiranju ubistva Osame Bin Ladena 2011. godine. I sam je, međutim, bio na udaru osporavanja zbog metoda koje je u ratu protiv terorizma koristila ranija Bušova administracija.

Za prvog čovjeka CIA Obama je nameravao da ga predloži i 2008. godine ali je Brennan odbio zbog kritika da je podržavao primenu torture u ispitivanju zatvorenika.

Barack Obama i John Kerry
Barack Obama i John Kerry
Obama je prethodno imenovao i senatora Johna Kerryja, koji će naslijediti Hilary Clinton na mestu državne sekretarke, ali on će prema očekivanjima imati široku podršku Senata.

Stephanie Sanok, zamenica direktora za Međunarodni bezbednosni program u Centru za Međunarodne stateške studije, kaže da ako sva tri kandidata dobiju potvrdu senata, Obamin tim za nacionalnu bezbednost u drugom mandatu biće grupa visoko uvažavanih ljudi koji su bliski, i koji će sa sobom doneti bogato znanje i iskustvo iz oblasti diplomatije, kontraterorizma i odbrane.

“Sa Johnom Brennanom, Johnom Kerryjem i Chuckom Hagelom, imaćemo tim javnih djelatnika koji imaju gravitaciju prema međunarodnoj zajednici, obaveštajnoj zajednici i odbrambenom establišmentu. Oni su takođe već veoma bliski savetnici predsednika, i imaju čvrste veze sa njim“.

Bela kuća je uverena da će sva tri kandidata dobiti podršku Senata, a neki članovi Kongresa nisu sigurni.
XS
SM
MD
LG