Dostupni linkovi

Obama i Putin o sirijskoj krizi


Vladimir Putin i Barak Obama, ilustrativna fotografija

Uoči razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom, u ponedjeljak uveče u New Yorku, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na čvršću regionalnu saradnju u borbi protiv takozvane Islamske države. Sirija i četvorogodišnji rat u toj zemlji u vrhu su dnevnog reda zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Pozivajući na ujedinjene u borbi protiv IDIL-a, Putin je ponovio da podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada, što je potpuno oprečan stav zapadnih zemalja i sirijske opozicije.

Odnosi izmedju Moskve i zapadnih prijestonica zategnuti su od marta prošle godine, kada je Rusija anektirala Krim, i zbog toga što daje značajnu podršku deparatistima u Ukrajini.

Paralelno, očekuje se da će u svom govoru pred Generalnom skupštinom, britanski premijer David Cameron, smekšati svoj stav prema sirijskom predsjedniku. On će navodno predložiti da Bašar al Asad privremeno ostane na čelu prijelazne vlade.

Ranije je Cameron, zajedno s Obamom i francuskim predsjednikom Francois Hollandeom tražio da se Asad ukloni s vlasti, kao preduvjet za svaki mirovni sporazum, što je odlučno odbijao Vladimir Putin.

Prilikom dolaska u New York, britanski je premijer najavio promjenu tog tvrdog stava, ali i dodao da Asad „ne može biti dio budućnosti Sirije. On je ubijao svoje gradjane i pomogao stvaranje migrantske krize. On je jedan od najvećih razloga za regrutiranje militanata u Islamsku državu.“

U međuvremenu, iranski predsjednik Hasan Rohani - ključni Asadov saveznik u Regiji, je, na marinama Generalne skupštine u New Yorku, izjavio da „Vlada u Damasku ne smije biti oslabljena, ako se hoće pobijediti Islamska država“.

Evropski čelnici su intenzivirali pozive na konačno, diplomatsko rješenje sirijskog sukoba, tek nakon što su izbjeglice masovno počele pristizati u Evropu. Stvari je ubrzalo i jačanje ruskog vojnog prisustva u Siriji, u jedinoj vojnoj bazi koju Moskva ima na Mediteranu.

Iračke su vlasti u nedjelju saopštile da su potpisale ugovor s Iranom, Sirijom i Rusijom, o zajedničkoj borbi protiv Islamske države, prije svega na obavještajnom nivou.

U intervjuu CBS televiziji, Putin je izjavio kako su snage predsjednika Asada "jedina legitimna konvencionalna vojska u Siriji“. On je precizirao kako se ta armija bori protiv terorističkih organizacija i kako će Rusija biti počastvovana ako bude pozvana na zajedničku akciju protiv terorista.

Više od 200.000 Sirijaca je ubijeno otkad se zemlja, 2011.godine sručila u rat, a takozvana Islamska država preuzela kontrolu nad skoro dvije trećine Sirije. Smatra se da je oko četiri miliona ljudi raseljeno zbog vojnih dejstava.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG