Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oproštaj Obame: Demokratija i solidarnost ključ za budućnost


Oproštajni govor Baracka Obama

Tolerancija, zajedništvo i briga za druge jedini je recept za opstanak američke demokratije, poruke su odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obama u njegovom oproštajnom govoru u Čikagu koje su izdvojili američki i evropski mediji, što je bila tema na Facebook platformi "Zašto?".

  • Washington Post: Stabilnost i obični ljudi

U svom oproštajnom govoru, Obama se više dotakao buduće stabilnosti Sjedinjenih Država nego svojih dostignuća, smatra ugledni američki dnevni list.

“Napuštam ovu pozornicu kao veći optimista nego što sam bio kada sam počeo,” kazao je Obama hiljadama pristalica u Čikagu.

Ali, u jednoj kratkoj rečenici iznio je srž onoga što ga brine:

“Naša demokratija je ugrožena kada god je uzmemo zdravo za gotovo.”

To što je Obama osjetio da mora održati govor kojim se brane osnovni principi -- i trajna snaga – naše demokratije govori o političkoj klimi u kojoj se posljednji put popeo za govornicu kao predsjednik, smatra wašingtonski dnevnik.

Za demokrate, ovo je samo posljednji znak upozorenja o opasnosti koju predstavlja čovjek koji će naslijediti Obamu za deset dana i rješenje koje je ponudio je ono od prije deset godina: demokratiju ne čine vođe, već obični ljudi.

To znači, smatra Obama, da ako ja mogu predati palicu Donaldu Trumpu onda sigurno i vi možete ispuniti svoj dio i održati živahnost našeg političkog sistema.

Na tome, kaže on, počiva demokratija.

  • Associated Press: Jedinstvo i empatija

U momentu dok je Obama držao svoj pozdravni govor, zabrinutost mnogih Amerikanaca za budućnost se osjetila ne samo u Čikagu, već i mnogo šire.

Tačku po tačku, odlazeći predsjednik je ponudio nešto što je izgledalo kao pobijanje Trumpove vizije za Ameriku.

Između ostalog, kritikovao je izolacionističku trgovinsku politiku, diskriminaciju muslimana i izrazio žaljenje zbog političara koji dovode u pitanje posljedice globalnog zagrijavanja.

Upozorio je, također, na opasnost koju predstavljaju lažne vijesti i rastuća tendenciju među Amerikancima da se začahure i primaju samo one informacije koje potvrđuju ono u šta već vjeruju.

Izađite iz svojih “mjehura od sapunice”, poručio je političar koji postao popularan zbog poruke o jedinstvu i zamolio Amerikance da se više bave aktivizmom kao i da se ne isključuju iz političke diskusije.

“Ako ste umorni od stranaca na internetu, pokušajte razgovarati sa nekim u stvarnom životu,” poručio je Obama.

On je pozvao sunarodnike da pokažu više empatije za one patnje drugih – od pripadnika manjina, izbjeglica i transrodnih osoba do srednjovječnih bijelaca čija je ekonomska sigurnost ugružena u proteklim godinama.

  • Guardian: Jednakost i tolerancija

U proteklih osam godina Obama je proputovao svijetom veličajući američki demokratski eksperiment, piše londonski liberalni list, priznavajući njegove nedostatke ali istovremeno insistirajući da je njegov konačni cilj sve jača unija.

Siguno nije očekivao da će svoj drugi mandat okončati odbranom ovog velikog projekta na domaćem terenu.

Demokratija počiva na jednakosti, smatra Obama, i mada ekonomija ponovo raste, to nije dovoljno samo po sebi:

“Potpuna nejednakost djeluje korozivno na naše demokratke principe… što je recept za više cinizma i podjela u našem društvu.”

A onda je naveo drugu prijetnju demokratiji:

“Nakon mog izbora, govorilo se o post-rasnoj Americi. Takva vizija, koliko god dobronamjerna, nikada nije bila realna. Rasa ostaje vrlo moćna i djeljiteljska snaga u Americi.”

XS
SM
MD
LG