Dostupni linkovi

O privrednom uspehu Srbije govore retki primeri


Pogoni Modusa
Pogoni Modusa
Podatak da je u Srbiji za devet meseci 2011. godine registrovano 6.400 novih kompanija, a zatvoreno 10.800 preduzeća, najbolje ilustruje poslovni ambijent i šanse za uspešno vođenje preduzeća.

Međutim, oko 50.000 preduzeća ipak ostvaruje dobit, koja se kreće od nekoliko miliona evra, do najnižeg od nekoliko desetina. Najčešće su to preduzeća sa monopolskim statusom ili izvozno orijentisana, kaže nam doktor Dragovan Milićević, profesor ekonomije i finansijski analitičar.

„Otprilike preko 50 posto ili oko 51.000 preduzeća ima dobit. Ta dobit je od NIS-a, koja se meri milijardama, do 1.000 dinara. To sve su preduzeća koja nisu zabeležila gubitak. Taj pozitivni rezultat je daleko niži, nego što negativni rezultat ostalih 40.000 firmi koje su imale gubitak“, navodi profesor Miličević.

Šta je danas recept za uspešno poslovanje? Milan Knežević, vlasnik kompanije „Modus“, zapošljava stotinjak tekstilnih radnika i to u srcu buvljeg carstva - Pančeva. Po obrazovanju filozof, kaže da mu je životni moto „Budi ono što jesi“ i, ako se već baviš biznisom, „Imaj mere“ i ne hrli preko zadovoljenja svojih egzistencijalnih potreba”.

„Radim sa svojim kapitalom i nikada nisam uzeo ni dinar kredita jer zaduživati se u uslovima kada pada potražnja i kupovna moć građana, najkraći je put u poslovni kolaps. Nisam 2008. godine širio firmu, mada je postojao ekonomski izazov da je širim, nego sam je držao u nekim okvirima, znajući da ogroman priliv, koji smo imali 2008. godine od privatizacija i inostranih investicija, neće potrajati. Presudno za održivost posla je dugoročnost, stabilnost i pozitivan trend na tržištu“, ocjenjuje Knežević.

Poprilično netipičan poslovni pristup očigledno pokazuje dobre rezultate. Tekstilci su možda među prvima još devedesetih godina osetili kineski tekstilni cunami. Unije proizvođača tekstila, odeće, kože i obuće, okuplja oko 350 preduzeća, sa oko 30.000 zaposlenih.

Iako u Pančevu ilegalno posluje preko 50 radionica koje svoje proizvode plasiraju na - buvljaku, radnici u kompaniji „Modus“ zadovoljni su svojim primanjima:

„Mislim da su sve kolege angažovane na poslu. Pre ove situacije trudili smo se da damo neki svoj maksimum. Primanja, obzirom na ekonomsku situaciju, su zadovoljavajuća, ali svakako da bi mogla biti i bolja.“

„Non stop radimo. Obim proizvodnje sa malo smanjio zbog kupovnih moći kod nas u Srbiji. U principu smo zadovoljni. Trenutno ljudi nemaju para da si kupe naš odevni predmet pa je zbog toga i promet smanjen, ali naše mogućnosti su mnogo veće. Ne žalimo se.“

Dobar menadžment i konkurentnost

Treba se prisetiti da gotovo 45 odsto preduzeća u Srbiji, koja su privatizovana, ne postoje ili su pred gašenjem. Jedna trećina preduzeća koja su privatizovana, brisana su iz registra. Sedamdeset odsto radnika iz tih preduzeća je otpušteno.

Doktor Zoran Ristić iz sindikata Nezavisnost navodi da se među takozvanim uspešnim preduzećima kriju i ona koja isplaćuju zarade ali izbegavaju plaćanja ostalih doprinosa. „Jednostavno, da bi ste bili uspešni, ali i opstali, morate tragati za raznim kreativnim rešenjima“, kaže Ristić.

Proizvodi Modusa
Proizvodi Modusa
„Dobar broj takozvanih uspešnih preduzeća, koja svoj uspeh, definisan na ovaj način, ostvaruju na način da ne uplaćuju poreze i doprinose, izbegavaju plaćanje poreza državi. Pokušavaju na sve moguće načine da, što je moguće više prihoda koje ostvare, usmere na neke investicije i na opstanak samog preduzeća. Mi kao sindikat se u nekim trenucima nalazimo u vrlo teškoj poziciji. Tako ponašanje uspešnih preduzeća nas je do sada dovodilo do toga da vrlo često od države zahtevamo da izvrši povezivanje radnog staža“, navodi Ristić.

Uspešnost privrednika zavisi i od uređenosti pravnog sistema u kojem, od odluke privrednika u poslovanju, zavisi samo u 30 odsto procenata. Privrednici kažu da na jedan ostvaren dinar moraju da plate i do 70 procenata poreza i doprinosa. Milan Knežević zbog toga savetuje sve koji žele da imaju pozitivan poslovni bilans:

„Presudna je preduzetnička sposobnost, tehnološka prisutnost i uređenost sistema na kojem poslujete.“

Siva ekonomija, ali i tržišni monopol, je kamen oko vrata za brojna mala preduzeća koja bi olako mogla postati uspešna kada bi ove stvari bile regulisane. Tek tada privredno poslovanje neće biti veština preživljavanja, već umetnost poslovanja. Danas ipak vrede neka druga pravila, kaže Dragovan Milićević, profesor ekonomije i finansijski analitičar:

„Prvo i osnovno jeste pozicija na tržištu. Nemoguće je na tržištu Srbije napraviti neki veliki rezultat obzirom na kapacitet samog tržišta. Jedina i osnovna stvar jeste dobar menadžment i naravno izvozna ponuda i konkurentnost. To je osnovna priča“, naglašava Milićević.

Nelikvidnost urušava poslovne performanse. Prednjači država koja privredi duguje preko milijardu evra i međusobna dugovanja proizvode neuspeh. Zbog neprekidne blokade računa, u trajanju od dve godine, oko 600 preduzeće ispunilo je uslove za pokretanje stečaja.

O privrednom uspehu Srbije danas govore samo retki i veliki.
XS
SM
MD
LG