Dostupni linkovi

O nagradi za „arhitekta pobjede u Srebrenici i Žepi“


Snimak umirovljenog zapovjednika između Ratka Mladića i Radislava Krstića prikazan u Hagu, 8. ožujak 2012.
Snimak umirovljenog zapovjednika između Ratka Mladića i Radislava Krstića prikazan u Hagu, 8. ožujak 2012.
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću svjedočio je bivši pomoćnik Ratka Mladića za mobilizacijske i personalne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske - Petar Škrbić. On je već svjedočio na nekoliko haških suđenja o strukturi i organizaciji Glavnog štaba VRS-a.

Škrbić je potvrdio i ovom prilikom kako je tijekom spornih dana prenosio Karadžićeva naređenja o proglašavanju ratne situacije na području zaštićenih zona Žepe i Srebrenice te unaprijeđenju generala Radoslava Krstića na mjesto zapovjednika Drinskog korpusa što je prema objašnjenju bila nagrada za pobjedu.

Radislav Krstić trenutno izdržava 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u organizaciji masovnih pogubljenja nakon zauzimanja zaštićenih zona, a unaprijeđen je od strane tadašnjeg predsjednika Karadžića 14.srpnja 1995.godine kao „arhitekt pobjede u Srebrenici i Žepi“, potvrdio je svjedok Škrbić.

„S tim što su ove formulacije Časni sude prilagođene za javnost. To nije čisto vojnički riječnik“, napomenuo je svjedok.

Škrbić je izjavio kako mu je bilo čudno što je Karadžić proglasio ratno stanje samo za područja zaštićenih zona, no više puta je ponovio kako nije dugo osobno saznao - što se dogodilo na spomenutim područjima.

„Časni sude mi nismo poslije toga diskutirali o Srebrenici i Žepi. Ali je vladalo kod nas uvjerenje da je to bilo – oslobođenje“, objasnio je Škrbić.
Petar Škrbić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 8. ožujak 2012.
Petar Škrbić svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 8. ožujak 2012.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka optuženi je za unaprijeđenje Krstića neposredno nakon zauzimanja Srebrenice dao objašnjenje.

„Vidjeli smo da sam ja malo pohvalio generala Krstića. Što mu nije baš pomoglo na ovom sudu. Slažete li se da je i to bio politički gest. Da se slava malo rasporedi, da ne pripadne sve Mladiću, da se malo slava rasporedi na ljude koji su na terenu?“, upitao je optuženi što mu je svjedok potvrdio navodeći da je to pročitao iz publikacije koju je napisao dr. Kosta Čavoški, ali i vidio iz dokumenta koji je napisao osobno optuženi.

Škrbić je Karadžiću potvrdio kako je prvotna namjera operacije bila razdvajanje enklava Žepe i Srebrenice, a ne njihovo zauzimanje. No također je izjavio kako je vidio naknadnu dozvolu Karadžića da se i to napravi.

(Karadžić tvrdi da nije bilo nikad naređenja za zločine)


Podsjetimo, Škrbić je na suđenju sedmorici oficira VRS-a za zločine u Srebrenici (slučaj Popović i ostali) potvrdio kako je, prema naređenju koje je u večer 11. srpnja 1995. godine primio od Ratka Mladića, organizirao autobuse koji su sljedeći dan upućeni u Bratunac.

„Moj je osobni utisak da je to stanovništvo evakuirano prema njihovoj želji“, opisao je sucima Škrbić na suđenju Karadžiću tvrdeći da vjeruje da nitko nije naredio ubojstva „koja nitko ne osporava da su se dogodila“.

Svjedočeći 2010. godine na suđenju zapovjedniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću Škrbić je izjavio kako je visoke oficire VRS-a unaprijeđivao predsjednik RS-a Radovan Karadžić, a da je to naknadno verificirala VJ.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan u ponedjeljak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG