Dostupni linkovi

O zaustavljanju energenata Sarajlijama tijekom opsade


Sergey Moroz
Sergey Moroz

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dovršio ukrajinski potpukovnik Sergey Moroz, koji je kao bivši pripadnik UNPROFOR-a opisao svoj boravak u Sarajevu tijekom njegove opsade (1992-1995).

General Mladić je, uz optužbe za genocid, optužen i za teror sarajevskih civila, a obrana je dovela Moroza kao svjedoka kako bi unio sumnju u odgovornost srpskih snaga za neke od incidenata iz optužnice. Poput granatiranja tržnice Markale 1994. godine i napada na civilne dijelove Starog Grada – a za koje je čuo od nekih kolega - da su za njih odgovorne snage Armije BiH umjesto VRS-a. U unakrsnom ispitivanju u četvrtak, haško tužiteljstvo je pak suočilo Moroza s nizom dokumenata njegovih kolega iz UNPROFOR-a koji su drugačije od njega govorili o teroru nad Sarajlijama, ali i nad mirovnim promatračima.

Tužiteljstvo je željelo pokazati – kako su srpske snage VRS-a ucjenjivale sarajevske vlasti, ne samo neselektivnim napadima na civile – već i kontrolom dostave energenata i vode gradu, dok je svjedok to pokušao osporiti prikazujući - kako je u mnogo slučajeva bilo riječ samo o kvarovima sistema opskrbe.

„Vode doista nije bilo, cisterne su se kretale po Starom gradu i ljudi su uzimali iz njih vodu.“, potvrdio je svjedok Moroz, ali i pokušao ublažiti tvrdnjom – da je loša situacija s opskrbom vode – trajala samo nekoliko mjeseci.

Naređenje Karadžića VRS-u u vezi dostave energenata

Nakon toga tužitelj Jason File (Fajl) prezentirao je niz izvještaja UNPROFOR-a koji govore o problemu nedostatka energenata, kao i njihovom puštanju prema dozvoli ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića – želeći prikazati kako je nedostatak energenata, vode i hrane – trajao tijekom cijele opsade.

„Rukovodstvo bosanskih Srba nije dopuštalo ni popravke, zar ne?“, upitao je svjedoka tužitelj File pokazujući zabilješke sa sastanka UNPROFOR-a.

„Na žalost ja o tome ne mogu reći ništa jer nisam bio na tom sastanku. Moje su nadležnosti bile niže.“, pravdao je svoje navodno neznanje Moroz, koji se bavio poslovima inženjerije.

„Ovo Vijeće ima dokaze da je Karadžić naredio VRS-u da se ne spriječava dotok energenata bez njegove dozvole. Jeste li znali za to?“, suočio je svjedoka s dokazima tužitelj i dobio niječni odgovor.

Zastrašivanje UNPROFOR-aca snajperima

Tužitelj je naveo i podatke o snajperiranju od strane VRS-a - mirovnih promatrača koji su se trudili popravljati energetsku infrastrukturu, kada je dolazilo do prekida dostave, navodno zbog tehničkih problema.

Svjedok obrane Moroz pokušao je to osporiti tvrdeći – da je trčao za rekreaciju po gradu i da su dobili on i kolege uputstvo - da ne nose ni pancirne prsluke.

Ja se ne sjećam da su pucali na nas tijekom tog perioda. Pucali su na mene nekoliko puta, ali meci su padali oko mojih nogu. Ja sam siguran - da su me htjeli ubiti oni bi to učinili jer se radilo o profesionalcima.“, izrazio je svoj stav o snajperiranju, braneći djelovanje snajperista VRS-a po sebi i kolegama - mirovnim promatračima UN-a.

„Ali ako je razlog bio ometanje popravaka – oni su u tome uspjeli zar ne?“, upitao je potom tužitelj File i dobio potvrdan odgovor.

Novinski članak: Sarajlije držane poput životinja u ZOO-u

Tužitelj je Morozu pročitao i ocjene njegovih kolega iz UNPROFOR-a iz 1994.godine, kao i novinski članak - kako su opkoljene Sarajlije držane poput životinja u zoološkom vrtu te kako ih je veliki broj obolio od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj) zbog svakodnevne izloženosti pogibiji, o čemu je priložen i izvještaj lokalnog liječnika.

Podsjetimo, tijekom rata je ubijeno oko 11 i pol tisuća Sarajlija, od čega oko 1600 djece.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastavit će se idući tjedan iskazom novog svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Moroza

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG