Dostupni linkovi

O uputstvima VRS-u za razdvajanje naroda i vezi s Beogradom


Boško Kelečević
Boško Kelečević

U zadnjem tjednu prije ljetne pauze, suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom načelnika štaba Prvog krajiškog korpusa VRS-a Boška Kelečevića, koji je svjedočeći preko video-linka opisivao početak rata u Bosni i Hercegovini 1992.godine, kada je prema optužnici počinjen genocid u više općina preuzetih od strane srpskih snaga.

Ovo mu je bilo prvo haško svjedočenje, ali je već ispitan o svojoj ulozi u ratu od strane haških istražitelja 2001.godine, budući da je bio zamjenik zapovjednika Prvog krajiškog korpusa VRS-a Momira Talića, čije je suđenje za genocid u Bosanskoj krajini prekinuto 2003.godine nakon što je optuženi preminuo.

Nakon što je Kelečevića samo kratko ispitala obrana generala Mladića, s unakrsnim ispitivanjem je započela haška optužba. To će potrajati više dana, budući da je svjedok posebno zanimljiv tužiteljstvu jer je bio u zapovjednom vrhu snaga u četiri od šest općina u kojima je počinjen genocid – Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru i Sanskom Mostu.

Uputstvo sa sjednice Skupštine bosanskih Srba pretočeno u vojnu zapovjed Kelečevića su suci na početku upozorili – da se njegov iskaz ne može iskoristiti protiv njega na sudu, ali da ga se može procesuirati zbog lažnog iskaza.

Iako je skidao zapovjednu odgovornost sa sebe, generala Mladića i VRS-a u vezi zločina koji su počinjeni protiv nesrpskog stanovništva 1992.godine, umirovljeni general Kelečević je, nakon kraćeg natezanja - potvrdio haškom tužitelju Arthur Traldiju – kako su srpske snage dobile uputstva o cilju rata, koji je uključivao i etničko razdvajanje naroda.

„Državotvorni srpski narod koji živi na oko 65 teritorije i predstavlja preko 35 posto stanovništva BiH mora se izboriti za potpuno razgraničenje s hrvatskim i muslimanskim narodom i formirati svoju državu. Vidimo na kraju da pukovnik (Milutin) Vukelić piše – sa sadržajem ove informacije upoznati sve pripadnike vojske Srpske republike Bosne i Hercegovine – na najpogodniji način.“, citirao je Traldi prikazano naređenje i suočio svjedoka.

Etničko razdvajanje, kao jedan od ciljeva rata – pokazao je prema haškom tužiteljstvu - namjeru vojno-političkog vrha, u kojem je bio general Mladić – da počini progon Hrvata i Bošnjaka iz općina zauzetih od strane srpskih snaga.

„Dakle ovo je primjer o tome - kako se podaci o svrsi rata prosljeđuju prosljeđuju niže – od Glavnog štaba, preko korpusa pa sve do jedinice. Zar ne?“, upitao je tužitelj i dobio potvrdan odgovor.

Na plaći Kadrovskog centra iz Beograda

Kelečević je kao svjedok obrane optužbi potvrdio i povezanost VRS-a s Beogradom i nakon 20.svibnja 1992.godine – kada je oformljena iz jedinica Jugoslavenske narodne armije, JNA. To je pak prema tužiteljstvu bio pokazatelj dokaza o udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Peti korpus (JNA) je preimenovan samo u Prvi korpus i ostalo je sve isto, samo je postao korpus Vojske Republike Srpske. Bez obzira što sam rođen u Banja Luci ja sam se vodio u Beogradu, u JNA. Dakle ja sam i dalje bio vezan kadrovski prema Beogradu.“, potvrdio je Kelečević koji će nastaviti iskaz u utorak.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se ovaj tjedan do četvrtka, nakon čega će početi trotjedna ljetna pauza u haškim suđenjima.

VIDEO LINK: Dio iskaza Kelečevića u vezi cilja rata

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG