Dostupni linkovi

O sastancima u Beogradu pred rat u BiH


Neđo Vlaški
Neđo Vlaški

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Neđe Vlaškog, predratnog pripadnika Državne sigurnosti (DB) Bosne i Hercegovine, a izbijanjem sukoba 1992.godine Republike Srpske.

Nakon što je u glavnom iskazu svaljivao odgovornost za izbijanje rata 1992.godine na bošnjačke paravojne formacije, Vlaškog je haško tužiteljstvo suočilo s dokazima koordiniranih priprema za sukob i preuzimanje općina od strane dužnosnika srpske nacionalnosti.

Osim što je pokazalo koordinirane akcije policije bosanskih Srba s Jugoslavenskom narodnom armijom, JNA (kasnije VRS-om) „u čišćenju općina“ koje su se željele preuzeti, tužiteljstvo je prikazalo i susrete dužnosnika bosanskih Srba sa srbijanskim dužnosnicima u Beogradu – kao organizirane i koordinirane pripreme za rat.

„Nismo ostvarili ništa sve do formiranja Skupštine srpskog naroda i institucija koje su trebale štititi srpski narod u Bosni i Hercegovini, jer nismo mogli ništa dogovoriti.“, poricao je pri tom Vlaški, da je do rata došlo zbog koordiniranih priprema u kojima je sudjelovao DB.

„Radovan Karadžić (predsjednik RS) se sastajao sa Jovicom Stanišićem (šefom srbijanskog DB-a) kada bi dolazio u Beograd. U vili Jovice Stanišića?“, zatražio je tužitelj Adam Weber potvrdu od svjedoka, koji je i sam išao na više sastanaka u Beograd. No prema priči Vlaškog na sastancima u Beogradu se tražilo mirno rješenje problema tri naroda, a ne dogovarale oružane aktivnosti.

„Vjerovatno i u tim prostorima, ali ja nisam bio prisutan, ni u dogovaranju tih kontakata.“, spekulirao je svjedok, ograđujući se pak od spomenutih sastanaka Karadžića sa Stanišićem, tvrdeći da su oni dogovarani „neposredno“.

Bivši pripadnik DB-a: Karadžić je znao da ga prisluškujemo

Svjedok je potvrdio tužiteljstvu kako je DB prisluškivao Karadžića prije rata te „da je on to znao i prihvatio to kao dio svog zadatka“. Jednom prilikom Karadžiću je Vlaški rekao – „neki od Vaših pomoćnika Vam upravo pišu optužnicu“, no kao svjedok na suđenju generalu Mladiću je to pokušao ublažiti, objašnjavajući - da je zapravo mislio na suradnju sa sumnjivim osobama koje bi Karadžiću mogle naškoditi.

„Problem angažmana struktura izvan institucija je da postoji opasnost da se te strukture ne okrenu jednog dana protiv onog tko ih je stvorio.“, pravdao je svoje riječi Vlaški.

Kako bi pokazao vezu između tajne srbijanske policije DB-a i policije bosanskih Srba tužitelj Weber je potom suočio Vlaškog i s podatkom da je njegov kolega Dragan Devedlaka otišao tijekom rata iz Bijeljine i zaposlio se u sjedištu Željka Ražnjatovića Arkana u Beogradu, blizu Zvezdinog stadiona.

Prema više haških optužnica i presuda - Arkanove snage su spomenute kao predvodnice u etničkom čišćenju Bijeljine, kao i više općina u Bosni i Hercegovini.

I svjedok uključen u planiranje etničkog čišćenja?

Kako bi dodatno narušio vjerodostojnost svjedoka haški tužitelj je prikazao veći broj dokumenata iz DB-a Trnovo (zaplijenjenih nakon rata), prema kojima je lokalni Krizni štab bosanskih Srba planirao napade na nesrpsko stanovništvo spomenute općine, kao i Kalinovika.

„Mi nismo imali nikave šanse da provodimo napade na tom području jer smo bili u odnosu 30 naprema 70.“, branio se Vlaški koji je prema zapisnicima i sam bio prisutan na mnoštvu predratnih sastanaka na kojem se prema optužbi planiralo etničko čišćenje.

„Čišćenje od paravojnih struktura i što se već pojavljivalo na tom području.“, pokušao je objasniti svjedok da se nije mislilo na čišćenje nesrpskog stanovništva.

Vlaški je poricao da je svrha 24 sastanka Kriznog štaba u Trnovu prije izbijanja rata „bio da se organizira oružana borba protiv muslimanskog naroda“.

U vezi pokazanog naređenja o napadu na spomenute općine i premještanju nesrpskog stanovništva nakon njihovog zauzimanja – Vlaški se branio da tada (krajem svibnja 1992.godine) više nije boravio u BiH, budući da je otišao u Beograd.

„To je u redu da niste upoznati s tim, ali ipak ste dali svoju procjenu – da je to nemoguće. Nije li onda istina – da ne možete izvući zaključak?“, dodatno je suočio svjedoka logikom predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„U ovom primjeru ne mogu izvući zaključak.“, na kraju se složio svjedok.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja svjedoka

Vlaški će iskaz dovršiti u srijedu nakon čega će se suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastaviti iskazom novog svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG