Dostupni linkovi

O pobjedi DPS-a: Ulcinj kaznio albanske partije


Kakve se poruke i pouke mogu izvući iz rezultata lokalnih izbora održanih u Ulcinju i šta je na birače presudno uticalo. Radi se o najjužnijem gradu u Crnoj Gori, u kojem je prosječan lični dohodak najniži i ekonomska situacija veoma teška. Građani su se opredijelili da najviše glasova daju Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića, a uskrate podršku nacionalnim albanskim strankama.

Iako je najjača stranka Demokratska partija socijalista osvojila najviše glasova na izborima u Ulcinju neće moći da formira samostalno vlast već će morati da se otvore razgovori o koalicionom vođenju grada sa albanskim nacionalnim partijama. Albanske nacionalne partije su izgubile dio birača što se uglavnom tumači lošim vođenjem opštine u posljednjih par godina koliko su bile na vlasti.

Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka u tome vidi ključni razlog za povratak DPS-a na čelo ovog grada.
Mustafa Canka
Mustafa Canka

"Albanske stranke koje su bile na vlasti u Ulcinju, predvođene Forcom su tokom svoje vladavine razočarale svoje pristalice i građane. Ogromne greške, afere, mahinacije, bahatost, neznanje, nedostojnost obavljanja javnih funkcija, sve je to dovelo je do toga da je DPS na velika vrata ušao u vlast u Ulcinju. Njihovo slabo, čak veoma loše kriminalno upravljanje opštinom", ocenjuje Canka.

Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore koja je osvojila dva mandata vidi dodatni razlog vjerovatne promjene vlasti u Ulcinju u činjenici da su DPS i ulcinjske albanske nacionalne partije već u koaliciji na državnom nivou, što je dio birača opredijelio da glasa za DPS.

"Razloge treba tražiti u lošem vođstvu tih stranaka i konstantnoj vezi i težnji da budu što bliži DPS sve je to navelo građane da direktno daju glas DPS, a ne da to urade preko bilo kojeg posrednika".

Abazović: Poruka nije beznadežna

Opozicione stranke u Crnoj Gori već dugo propagiraju jedan politički cilj, a to je smjena DPS-a sa vlasti na svim nivoima.

Međutim, nedavno održani lokalni izbori u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, kao i upravo završeni u Ulcinju – da DPS konstantno uvećava podršku među biračima. Uz to standard građana generalno je sve lošiji. Čime ovo objasniti pitali smo Dritana Abazovića:

Dritan Abazović
Dritan Abazović
"Nema neke logične veze između toga kako stanje stoji na terenu, u našim realnim životima sa time kako DPS stalno povećava svoj rezultat. Možda loša ekonomska situacija motiviše ljude da djeluju na način "spasi što se spasiti može" i tako glasanjem za DPS traže neku sigurnost u vrlo lošem i nestabilnom ekonomskom trenutku u kojem žive".

Mustafa Canka smatra da su poruke ovih izbora znakovite, a među njima izdvaja dvije.

"Prije svega mora da postoji jedna ozbiljna, dugoročna i strateški određena politika. Drugo je organizacija. DPS je zaista pokazala da je briljantno organizovana stranka koja veoma studiozno pristupa problemima i koja na kraju, kada su svi drugi instrumenti iscrpljeni pristupa i pritiscima, ucjenama pa i kupovini glasova. Postoje indicije koje govore o tome", navodi Canka.

Dritan Abazović je ipak optimista za predstojeće lokalne izbore u 12 opština uključujući i Podgoricu.

"Ne treba da se ovo shvati kao neka beznadežna poruka za opoziciju u Crnoj Gori. Kada dođe set većih opština i izbora koji nas očekuju na proljeće opozicija ima itekako čemu da se nada. Naročito u Podgorici budući da se radi o najvećoj izbornoj jedinici", ističe Abazović.

Tokom izborne tišine u subotu, javni servis televizija Crne Gore je emitovala intervju sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, a na dan izbora razgovor sa šefom diplomatije Albanije. S obzirom da je Ulcinj sredina sa većinskim albanskim stanovništvom, pitali smo Abazovića i Canku da li je ovo imalo uticaja na birače:

"To se naprosto podrazumijeva da će oni koristiti neke metode iz svog ogromnog arsenala koji imaju. Ipak, ja mislim da to zaista ni po čemu nije moglo da utiče na volju birača".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG