Dostupni linkovi

O biranju „žešćeg“ rukovodstva Rogatice


Milorad Sokolović
Milorad Sokolović

Još jedan svjedok obrane na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću pokušao je prikazati kako su Bošnjaci većinom „dobrovoljno otišli“ iz jedne od općina na koju su bosanski Srbi polagali pravo 1992.godine, a ne zbog organiziranog progona s razmjerom genocida – kako to tvrdi optužba.

Milorad Sokolović, predsjednik Izvršnog odbora Rogatice u vrijeme rata, opisao je u glavnom ispitivanju kako su pregovori o mirnoj podjeli općine između bosanskih Srba i Bošnjaka prekinuti nakon ubojstva Draženka Mihajlovića, nakon čega je u unakrsnom ispitivanju tužiteljstvo to osporavalo, prikazujući kako je dogovor prekinut - jer se cijeli teritorij želio zauzeti i etnički očistiti od nesrpskih građana.

„Vi u svojoj izjavi niste iznijeli pravu sliku o dogovoru i podjeli teritorija. Da se Srpska skupština povukla iz dogovora i proglasila cijelu Rogaticu svojim teritorijom.“, konstatirao je haški tužitelj Arthur Traldi pokazujući odluku o povlačenju iz pregovora 18.svibnja 1992.godine.

„To se dogodilo nakon ubojstva. Rekli su mi da ne možemo podići tijelo dok ne bude 15 mrtvih i ja sam onda rekao – da prekidamo pregovore.“, odvratio je Sokolović ostajući kod svog stava.

Svjedok „nije znao“ razlog svog imenovanja i smjene prethodnika

Tužitelj Traldi je potom prikazao kako je više od 13 tisuća Bošnjaka u Rogatici prognano nakon što je lokalna Srpska demokratska stranka, SDS, zaključila kako je stari predsjednik Izvršnog odbora Rogatice Mile Vujić - „popustljiv u pregovorima“ te je na njegovo mjesto 1992.godine imenovan Sokolović „kao netko oštriji“.

„Ne bih htio to razglabati. Sve je bilo legitimno, jer sam predložen i izabran.“, branio se svjedok.

„Ne bih htio detalje, ali htio bih bar neko objašnjenje.“, uključio se u raspravu sa svjedokom predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Bio sam istaknut, ljudi su me cijenili i htjeli da obavljam tu funkciju u tako delikatnom trenutku.“, odvratio je Sokolović.

„No to i dalje ne objašnjava – zašto je došlo do promjene, zašto je trebalo smijeniti starog i izabrati novog predsjednika.“, konstatirao je Orie ne vjerujući da je svjedok samo sjedio na Skupštini „ne razmišljajući zašto je došlo do promjene“.

„Meni nije bilo jasno zašto se moj imenjak smjenjuje.“, odvratio je svjedok ne želeći potvrditi točnost riječi starog predsjednika Izvršnog odbora Vujića, a koje je citirao tužitelj.

Tužitelj svjedoku: Morali ste znati za zlostavljanja

Osim osporavanja stava o početku sukoba, Sokolović je suočen i s vlastitom odgovornošću te saznanjima o zlostavljanju građana bošnjačke nacionalnosti u tvornici Slada u Rogatici, gdje je bio lokalni Krizni štab bosanskih Srba, a čiji su članovi i sami sudjelovali u mučenju.

„Predstavnici Kriznog štaba čiji ste Vi bili član su zlostavljali zatočenike u tvornici Slada i morali ste znati za to.“, konstatirao je tužitelj Traldi osporavajući vjerodostojnost svjedoka.

Tijekom dokaznog postupka tužiteljstva više svjedoka je govorilo o teškom zlostavljanju kojem su bili izloženi sa članovima obitelji u više zatočeničkih objekata u Rogatici, no svjedok obrane Sokolović je tvrdio – da o tomu nije imao saznanja, makar je često boravio u neposrednoj blizini spornih objekata.

„Osobno nisam sudjelovao.“, izjavio je Sokolović iznoseći pri tom stavove slične obrane – da su stanovnici bošnjačke nacionalnosti zapravo sklonjeni u prihvatilišta kako bi se zaštitili od sukoba, a ne zatočeni u logore gdje su bili izloženi brutalnom postupanju.

Tužitelj Traldi također je htio pokazati da su lokalne i vojne vlasti bosanskih Srba zajedno surađivale u akcijama te se obavještavale međusobno „o svakom aktualnom pitanju“, o čemu je priloženo i pismo korespodencija s Rogatičkom brigadom VRS-a kao dokaz.

VIDEO LINK: Glavni dio iskaza Sokolovića i početni dio unakrsnog ispitivanja

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastavilo se iskazom Desimira Šarenca, bivšeg oficira VRS-a na sarajevskom ratištu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG