Dostupni linkovi

Finansijska direktorica Huaweija i SAD postigli dogovor o rješavanju optužbi za prevaru


Meng Wanzhou
Meng Wanzhou

Glavna finansijska direktorica kompanije Huawei Meng Wanzhou postigla je sporazum sa američkim tužiocima kako bi riješili slučaj bankovne prevare. Dogovor bi omogućio da Meng, nakon tri godine, napusti Kanadu u kojoj je zbog optužbi privedena 2018. godine.

Uhapšena je na Međunarodnom aerodromu u Vankuveru u decembru 2018. godine na osnovu američkog naloga. Optužena je za bankovnu i elektroničku prevaru jer je navodno dovela investicionu banku HSBC u zabludu o poslovima Hauweija u Iranu.

Kina insistira da Meng nije prekršila zakon. SAD tvrdi da je Wanzhou sakrila povezanost Huaweija i kompanije Skycom, u pokušaju da proda opremu Iranu, uprkos sankcijama koje je Washington uveo Teheranu.

Navodni sporazum odnosi se samo na Meng, a američke optužbe protiv kompanije ostat će na snazi.

Sporazum o odgođenom krivičnom progonu uklonio bi jedan od nekoliko velikih sporova između dvije najveće svjetske ekonomije. Sporazum bi također mogao potencijalno otvoriti put za oslobađanje dvojice Kanađana u Kini koji su uhapšeni ubrzo nakon što je Meng privedena 1. decembra 2018. godine.

Meng kaže da je nevina, te se bori protiv izručenja iz Kanade u Sjedinjene Države. Zatvorena je u Vankuveru gdje se nalazi pod 24-satnim nadzorom privatnog osiguranja kojeg plaća u sklopu sog ugovora o kauciji. Meng koja također koristi i engleska imena Cathy i Sabrina je kćerka osnivača Hauweija Ren Zhengfeija.

XS
SM
MD
LG