Dostupni linkovi

Oštre kritike za krimsku romantičnu komediju i veliki novac za glavnu urednicu RT-a


Glavna urednica RT-a, Margarita Simonjan, sa suprugom Tigranom Keosajanom, filmskim režiserom
Glavna urednica RT-a, Margarita Simonjan, sa suprugom Tigranom Keosajanom, filmskim režiserom

Film su 2018. godine ruski kritičari proglasili jednim od najgorih: komična ljubavna priča koja se odvija na trijumfalnoj pozadini mosta koji povezuje Rusiju s Krimom, crnomorskog poluostrva kojeg je Moskva oduzela Ukrajini četiri godine ranije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Film, nazvan ‘Krimski most. Napravljeno s ljubavlju !’, trebao je pomoći u proslavi naporima Kremlja, vrijednim više milijardi dolara, da se poluostrvo cementira kao dio Rusije.

Ispada da oštre kritike nisu jedino što je režiser Tigran Keosajan prikupio.

Istraga Alekseja Navaljnija, krstaša u borbi protiv korupcije i neprijatelja Kremlja, pokazuje je da su Keosajan, njegova supruga Margarita Simonjan i njihova rodbina zaradili oko 46 miliona rubalja na projektu. U trenutku snimanja filma krajem 2018. godine to je iznosilo oko 700.000 američkih dolara.

Simonjan, koja je zaslužna za pisanje scenarija, urednica je državnog TV kanala RT, ranije poznatog kao Raša tudej (Russia Today).

Prema istrazi Navaljnijeve Fondacije za antikorupciju, budžet filma iznosio je oko 154 miliona rubalja. Skoro dvije trećine toga stiglo je iz državnih fondova, navodi raniji izvještaj BBC.

Preostali iznos došao je od poslova povezanih s Arkadijem Rotenbergom, bliskim saradnikom predsjednika Vladimira Putina i vlasnikom građevinskog konglomerata koji je gradio most na Krimu, otkrila je istraga.

Novčana sredstva dodijeljena Simonjanovoj i njenoj porodici dodijeljena su bez ikakvog konkursnog postupka, objavila je Navaljnijeva fondacija. Keosajan je zaradio 13,9 miliona rubalja (211.000 USD) dok je Simonjan dobila 9,1 miliona rubalja (138.000 USD), otkrila je istraga.

Ostala rodbina koja prima plate ili uplate za svoj rad na filmu uključuje Keosajanovog brata, identifikovanog kao glavnog producenta; Keosajanovog rođaka, identifikovanog kao direktora filma; i rođakovu suprugu koja je navedena kao izvršna producentica filma.

BBC je u svojoj početnoj istrazi filma, objavljenoj u novembru 2018. godine, utvrdio da je Filmski fond ruskog Ministarstva kulture prvobitno odbio zahtjev da finansira film. U konačnici, sredstva su odobrena samo na zahtjev Alekseja Gromova, dugogodišnjeg Putinovog podređenog koji je tada bio njegov prvi zamjenik šefa ureda.

Kao šefica RT-a, Simonjanova zarađuje milione dolara godišnje. Kanal se uglavnom, ako ne i potpuno, finansira iz budžeta ruske vlade.

Ni Simonjanova ni RT nisu komentarisali navode Navaljnijeve istrage.

Novinska stranica Otvoreni mediji koju finansira protjerani naftni tajkun i kremljski kritičar Mihail Hodorkovski razgovarala je s nekoliko glumaca koji su se pojavili u filmu, ali oni su odbili komentarisati navode iz istrage.

Gubitak u kinima

Film je imao popriličan gubitak na boks ofisima, tvrdi poslovni list Vedomosti, koji je u oktobru objavio da je od ulaznica zarađeno svega 70 miliona rubalja (1,1 milion dolara).

Ništa bolje nije prošao ni s kritikama. Nekoliko ruskih filmskih internet stranica nazvalo ga je ne samo najgorim filmom 2018., već i jednim od najgorih svih vremena. Na ruskom sajmu filmskih obožavatelja Kinopoisk glasalo je 17.490 korisnika, ocjenjujući film s ocjenom 2,7 od 10.


"Ovo je potpuno monstruozno i nepodnošljivo do te mjere da više nikada o njemu ne treba razmišlajti", napisao je filmski kritičar Jegor Belikov, u umjetničkom časopisu Afiša.

Druga istraga Navaljnijeve fondacije ovog mjeseca fokusirala se na finansije Simonjanove – dugogodišnje novinarke s državnih medija – i njene porodice.

Fondacija je 10. marta ukazala da su Simonjan i Keosajan primili više od 700 miliona rubalja za posredničke usluge između oglašivača i NTV, velikog ruskog televizijskog kanala koji je u vlasništvu Gazproma, ruske kompanije za gas.

Simonjanova je negirala da su ona ili njen suprug učinili išta nezakonito.

Most na Krimu, koji se proteže na 17 kilometara preko Kerčanskog moreuza, dovršen je 2018. godine po cijeni od 3,7 milijardi dolara i ključan je za napore Kremlja da uključi poluostrvo u rusku ekonomiju. Ne postoje druge kopnene veze između Rusije i Krima, za koje Putin tvrdi da su svete za njegovu državu.

Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom u martu 2014., slanjem trupa i organizovanjem referenduma koji je najmanje 100 zemalja proglasilo nelegitimnim nakon što je Viktor Janukovič, ukrajinski predsjednik naklonjen Moskvi, svrgnut usred vala javnih protesta.

Većina vlada odbacuje tvrdnju Moskve da je Krim dio Rusije i dalje ga smatraju regijom Ukrajine.

Rotenbergova građevinska kompanija Stroigazmontaž dobila je ugovor uprkos tome što nije imala iskustva u izgradnji mostova.

XS
SM
MD
LG