Dostupni linkovi

NVO bojkotuju konferenciju o pravima seksualnih manjina


Ilustracija
Ilustracija
Crnogorska Vlada od 2. do 5. septembra organizuje u Danilovgradu međunarodnu konferenciju o pravima seksualnih manjina pod nazivom Ka Evropi - Ka jednakosti. No, uprkos pompeznoj najavi, 40-ak nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i pravima LGBT pripadnika najavilo je bojkot konferencije pošto smatraju da su vlasti u Podgorici više deklaratvno, a mnogo manje djelotvorno radile na poboljšanju prava seksualnih manjina u Crnoj Gori.

Cilj konferencije koja će osim članova crnogorske Vlade okupiti i istaknute međunarodne eksperte, naučnike i zagovornike ljudskih prava, kako je najavljeno, jeste unaprjeđenje prava LGBT populacije i borbe protiv diskriminacije njenih pripadnika i podizanje svijesti vladajućih struktura i javnosti o tim pitanjima.

Zdravko Cimbaljević iz Foruma Progres, prve nevladine organizacije u Crnoj Gori koja se bavi pravima LGBT osoba, kaže.

"Želim odmah da kažem kao pripadnik LGBT populacije da događaji ovakve vrste ne popravljaju niti unaprjeđuju naš položaj. U potpunosti je izostala komunikacija Vlade sa civilnim društvom, a to nije u skladu sa evropskim vrijednostima koje promoviše crnogorska Vlada. U Crnoj Gori će se dogoditi skup posvećen LGBT pravima na kojem neće biti prisutna LGBT zajednica niti neka organizacija koja se aktivno bavi LGBT pravima. Za mene je to loša poruka i to me zabrinjava".

No, profesor Jovan Kojičić, moderator predstojeće konferencije koji je nedavno imenovan za specijalnog savjetnika premijera Igora Lukšića za borbu protiv diskriminacije ima drugačiju ocjenu.

"Sama činjenica da je ovo prva međunarodna konferencija o LGBT pravima na Balkanu koju organizuje jedna Vlada i kojoj prema renomeu njenih učesnika mogu pozavidjeti najveći akademski centri po meni zaslužuje posebnu pažnju, a ne bojkot. Smisao ove konferencije je da se otvoreno razgovara o problemima koji očigledno postoje i da u prisustvu najvećih međunarodnih eksperata u ovoj oblasti otvorimo sporna pitanja i ukažemo na moguća rješenja. Bez obzira na najavljeni bojkot uvjeren sam u podudarnost ciljeva Vlade i civilnog sektora i zato mislim da svi zajedno treba da nastavimo da radimo na stvaranju ambijenta za uspješnu implementaciju anti-diskriminatorskog zakonodavstva. Ja to vidim kao naš najvažniji zadatak", istakao jeKojičić.

Vujović: Fiktivna volja vlasti

Zdravko Cimbaljević pak smatra da je cilj Danilovgradske konferencije da Vlada u susret oktobarskom izvještaju u kome će se Evropska komisija baviti i time koliko je Crna Gora odmakla u borbi protiv diskrimnacije, međunarodnoj zajednici demonstrira političku volju.
Zdravko Cimbaljević (prvi lijevo)

"Nakon samog obrazovanja Savjeta za borbu protiv diskriminacije i imenovanje specijalnog savjetnika očigledno je da se u svega mjesec međunarodnoj zajednici pokušava demostrirati postojanje političke volje a bez same brige za diskriminisane grupe, kao što su LGBT osobe i one sa posebnim potrebama i stvarnog kontakta sa njima", kaže Cimbaljević.

Sličan stav iznosi i Ivana Vujović iz NVO Juventas. U prilog tvrdnji da ne postoji stvarna već samo fiktivna volja Vlade da unaprijedi saradnju sa civilnim sektorom u zaštiti seksualnih manjina, navodi:

"Na žalost ono što smo notirali posljednjih dana jeste da Vlada kada joj ne odgovara civilni sektor onda pravi brze rezove i pravi svoj NVO sektor i da je upravo iz redova koji organizuju ovu konferenciju ispred Vlade stvorene NVO koja je partner Vladi i u realizaciji konferencije, što je vrlo jasna poruka ne samo LGBT osobama nego uopšte i predstavnicima civilnog sektora kakav je stav vlade prema civilnom sektoru i prema svojim građanima".

U onome što Vujović kaže specijalni savjetnik premijera Jovan Kojičić ne osjeća se prozvanim.

"Vlada kao partnerstvo u ovoj konferenciji ima međunarodni projekat koji je "Pravda na Blakanu, jednakost za seksualne manjine" koja je renomirana grupa međunardonih eksperata koji je prepoznat u svijetu. To je sve što ja imam da kažem i sada zaista moram da idem".

Bilo kako bilo poboljšanja položaja manjinskih seksualnih grupa u Crnoj Gori nema bez tješnje saradnje Vlade i nevladinog sektora. Kao osnovne preduslove za to.

Ivana Vujović ispred NVO sektora najprije potencira smjenu aktuelnog ministra Ferhata Dinoše, koji je više puta izazvao revolt LGBT zajednice svojim homofobnim izjavama.

"Zatim tražimo da se usvoji Akcioni plan borbe protiv homofobije na Balkanu po nacrtu koji je uradila koalicija Zajedno za LGBT prava. Tražimo da se pruži politička podrška organizaciji Povorke ponosa te da se ispune traženi uslovi za njenu organizaciju, da se obezbijedi obraćanje javnosti u povorci od strane ministra za ljudska prava, predsjednika Vlade", navela je Vujovićeva.
XS
SM
MD
LG