Dostupni linkovi

NVO u Makedoniji: Zakon o abortusu krši ljudska prava


Protesti protiv novog zakona, maj 2013.
Protesti protiv novog zakona, maj 2013.
Makedonsko Sobranje je usvojilo Zakon o prekidu trudnoće i pored negativnih reakcija u javnosti. Nevladine organizacije su svakog dana protestovale zbog ovog vladinog zakona, koji, kako kažu, povređuje osnovna ljudska prava i slobode.

"Prvo, mi kao zemlja ćemo pasti na svim rejtinzima i indeksima koji mere polnu jednakost, ali to i nije tako važno. Važno je to što će se zakomplikovati faktički položaj žena. Dokazano je da ovakav tip zakona samo povećava broj crnih, sivih ili nelegalnih abortusa koji mogu završiti sa smrtnim posledicama", kaže Neda Korunovska iz nevladine organizacije Reaktor.

Pismo koje je adresiralo 90-ak nevladinih organizacija poslanicima u Sobranju je bio jedan od načina lobiranja i poziv da se zakon povuče iz skraćenog i da dalje ide po redovnom postupku, kao i da se obrati pažnja na štetne odredbe u njemu. Oni nisu videli dobru volju u Ministarstvu zdravstva o prihvatanju njihovih primedbi, ističe Bojan Jovanovski iz nevladine organizacije Hera.

On kaže da se zakon kosi sa ljudskim pravima, da je protivustavan i da je protivan najnovijim medicinskim standardima, pa je upravo zato izbegnuta šira debata.

"To je verovatno jedan od glavnih razloga zašto se zakon donosi po skraćenom postupku i da bi se izbegla ova debata koju na žalost imamo samo zadnjih desetak dana, gde mi naglašavamo štetnost ovog zakona", smatra Jovanovski.

Jovanovski kaže da i sa dopunjenim amandmanima novi zakon ograničava slobodni izbor prekida trudnoće, zbog odredbe da se dostavlja pismeni zahtev za to, da se obavezno ide na savetovanje o prednosti nastavka trudnoće, da se 3 dana čeka na sve to, kao i osnivanje drugostepene komisije od strane ministra, koja bi odlučivala o zahtevima.

Nevladin sektor će nastaviti da radi na stopiranju zakona pred institucijama predsednika države i Ustavnog suda i zalagaće se za donošenje novog zakona.

Ministar zdravstva Nikola Todorov, pak, smatra da se novim zakonom uopšte ne zabranjuje abortus u Makedoniji, niti se na bilo koji način ogranicava pravo izbora žena, već da se samo menjaju neke ideološke odredbe. Todorov kaze da je zakon jedan od najliberalnijih u Evropi.
XS
SM
MD
LG