Dostupni linkovi

NVO sektor poziva Srbiju da hitno donese mere za zaštitu stanovništva od COVID-a 19


Zdravstveni radnici u skafanderima, Beograd, april 2021.
Zdravstveni radnici u skafanderima, Beograd, april 2021.

Nevladina Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Vladu Srbije da hitno prekine zloupotrebu pozivanja na zaštitu ljudskih prava i Ustava Srbije i da uvede obavezne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti SARS-CoV-2.

Sa 7.549 obolelih dana 30. septembra 2021. godine, kako je objavilo Ministarstvo zdravlja, Srbija je u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Ipak, Krizni štab za borbu protiv korona virusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi. Većina građana ne nosi zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa, upozorava Kuća ljudskih prava.

“Čini se kao da za odgovorne u Srbiji epidemija ne postoji…, zdravstveni inspektori ne donose rešenja o obaveznoj izolaciji u kućnim uslovima, pa zaposleni, iako su bili u kontaktu sa obolelim osobama, redovno idu na posao. U ovakvoj situaciji realno je očekivati da će broj zaraženih i umrlih nastaviti da raste”, ukazuje ova organizacija.


“Srbiji je hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi. Obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom, zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i da nije dozvoljeno ograničiti ga”, upozorava Kuća ljudskih prava.

“Zbog alarmantne situacije sa brojem zaraženih, sa pravima zaposlenih koji su primorani da dolaze na posao iako su potencijalni prenosioci virusa, sa stanjem u zdravstvenom sistemu koji je pred potpunim kolapsom, pozivamo Vladu Republike Srbije da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Građani Srbije imaju pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja, a u ovom trenutku država Srbija to pravo narušava svim ljudima koji u njoj žive”, navodi se u ovom apelu Vladi Srbije.

Krovnu nevladinu Kuću ljudskih prava čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Srbija prva u Evropi po broju novozaraženih

U poslednjih sedam dana Srbija se nalazi na prvom mestu u Evropi, a na četvrtom u svetu, po broju novih slučajeva korona virusa na milion stanovnika, pokazuju podaci sa sajta worldometers.info, objavljeni 30. septembra.

Srbija je, sa 5.509 novozaraženih na milion stanovnika, pretekla Crnu Goru, koja ima 4.976 novoobolelih na milion stanovnika, a selde Litvanija sa 3.783 i Velika Britanija sa 3.552.

Među prvih deset zemalja po tom parametru našle su se još dve države sa prostora bivše Jugoslavije – Slovenija na osmom i Hrvatska na desetom mestu.

Na svetskom nivou, ispred Srbije su samo dve prekomorske teritorije – Nova Kaledonija i Bermuda, a na trećem mestu je Antigva i Barbuda.

XS
SM
MD
LG