Dostupni linkovi

NVO protiv kažnjavanja kninskog zviždača


Zoran Milanović na obljetnici u Kninu, kolovoz 2013, foto: jutarnji.hr/Zvonimir Barišin/CROPIX
Policija će prekršajno prijaviti 61-godišnjaka koji je na proslavi „Oluje“ u Kninu zviždao premijeru Zoranu Milanoviću i vrijeđao ga – zbog remećenja javnog reda i i mira. Svi to osuđuju, od Milanovićevog ureda nadalje, ali to je samo najava novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira gdje će biti uvedene mnogo strože kazne za vrijeđanje političara na dužnosti.

Zviždanje i vrijeđanje premijera Zorana Milanovića za vrijeme njegovog govora na kninskoj proslavi 18. obljetnice hrvatske pobjede u „Oluji“ naišlo je na jednoglasnu osudu na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni – od ljevice do desnice i od civilnog društva do ratnih veterana.

Međutim, policija je privela 61-godišnjaka koji je zviždao Milanoviću i vikao mu „majmune“ i po službenoj dužnosti podnijet će protiv njega prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

„Za jednu osobu je utvrđeno da je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dakle da je vikom i galamom remetila javni red i mir, ali i vrijeđala visokog hrvatskog dužnosnika. Protiv te osobe je podnijet optužni prijedlog", kaže glasnogovornica policijske uprave šibensko-kninske Sanja Baljkas.

Taj je postupak policije mnoge u Hrvatskoj šokirao.

„Nadamo se da provedba zakona koji regulira javni red i mir neće ići nauštrb slobode govora i osnovnih građanskih i ljudskih prava. Osnovno pravo svakog građanina je da kritizira vlast bez obzira na motiv. Mi se nadamo da će ovo što se dogodilo u Kninu biti iznimka, da će netko iz redova policije odgovarati za takve stvari i da se takve stvari neće u budućnosti ponavljati. Napominjem – bez obzira na motiv i je li mjesto zviždanja bilo primjereno ili ne“, kaže za RSE Dragan Zelić iz nevladine udruge GONG.

'Tradicija' zviždanja

Nevladina udruga „Građanska akcija“ poznata je po prosvjedima pred stranačkim sjedištima i medijskim kućama, kao i po ulijetanju u televizijski kadar sa svojim transparentima kada neki političar daje izjavu. Kako za naš radio kaže njihova članica Arijana, oni se principijelno protive privođenju i kažnjavanju onih koji su zviždali i dobacivali premijeru.

„Naše protivljenje je čisto principijelne prirode. Smatramo da se političari kao javne osobe trebaju naviknuti na to da su podložni kritici, pa čak i vrijeđanju te da je i to sastavni dio demokracije. Uopće nije bitno da je kritika došla iz grla onih s kojima se inače uopće ne slažemo. Ne slažemo se ni sa iznošenjem uvreda, ali podržavamo univerzalno pravo na iskazivanje nezadovoljstva. Nadalje, ovo jasno pokazuje koliko policija ekstenzivno koristi članak Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i upotrebljava ga jedino i isključivo za kažnjavanje izgovorene riječi“, navodi Arijana.

Zviždalo se i predsjedniku Stipi Mesiću, zviždalo se vicepremijeru u Sanaderovoj vladi Damiru Polančecu, zviždalo se premijerki Jadranki Kosor, ali nitko od zviždača tada nije priveden niti kažnjen.

Čak je i premijer Milanović sa 24 sata zakašnjenja preko svog ureda poručio kako kninsko zviždanje i dobacivanje ne mora nužno biti remećenje javnog reda i mira i kako je i to dio demokracije.

Ovakva sankcija otprije postoji u postojećem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, samo što se – ponovimo – još nikada nije primijenila na zviždanje i dobacivanje političarima. A predložene izmjene ovog zakona podvostručuju predviđenu zatvorsku kaznu sa 30 na 60 dana, a novčanu kaznu sa 25 do 50 eura podižu nebu pod oblake na 1000 do 2000 eura.

Izmjene još nisu raspravljene u saboru, a kada su predložene, „Građanska akcija“ je vladajuću socijaldemokratsko-narodnjačku koaliciju prozvala za „pokušaj fašizacije hrvatskog društva i za otvoreno zagovaranje ukidanja ustavnog prava na prosvjed i slobodu govora".

"Ovakvo nešto smo mogli očekivati od zločinačke organizacije HDZ, ali nismo niti sanjali da je na ovakvu podvalu spremna i Socijaldemokratska partija,“ rečeno je tada u njihovom priopćenju.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG