Dostupni linkovi

Nevladine udruge: Protjerivanje izbjeglica iz Hrvatske se nastavlja


Policija spriječava migrante da uđu u Hrvatsku kod Velike Kladuše, listopad 2018.
Policija spriječava migrante da uđu u Hrvatsku kod Velike Kladuše, listopad 2018.

Hrvatske nevladine organizacije za ljudska prava i pomoć migrantima i izbjeglicama predstavile su najnoviji izvještaj o nasilnom protjerivanju i kršenju ljudskih prava migranata na hrvatskim granicama. Talijanski aktivisti iznijeli su svoja iskustva o, kako su naveli, lančanim protjerivanjima koja počinju u Italiji, a završavaju na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema navodima nevladinih udruga, hrvatska policija nastavlja sa nasilnim protjerivanjem i kršenjem ljudskih prava izbjeglica pri njihovom pokušaju ilegalnog ulaska u zemlju.

Antonija Potočki iz udruge Are You Syrious kazala je na konferenciji za novinare pred Ministarstvom unutarnjih poslova u Zagrebu kako ne govori samo u ime ljudskopravaša, već i u ime 10.000 migranata protjeranih iz Hrvatske, od kojih su, kaže, mnogi iskusili i "dobrodošlicu" hrvatske policije.

"Prema brojnim iskazima, ta 'dobrodošlica' uključuje brutalno premlaćivanje što metalnim što električnim pendrecima, šakama i nogama, skidanje do gola, oduzimanje vode i hrane, prijetnju oružjem, pucanje iz oružja, krađu i uništavanje osobnih stvari, ilegalna i nasilna protjerivanja obitelji, maloljetnika, starijih i bolesnih osoba, nečijih sinova i kćeri, nečijih majki i očeva… Je li to sudbina koju mi želimo ljudskim bićima?", upitala je Potočki.

Antonija Potočki, Matej Iscra i Tea Vidović sa izvještajem ispred Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske
Antonija Potočki, Matej Iscra i Tea Vidović sa izvještajem ispred Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske

Aktivisti su izvijestili kako su u utorak na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove eurozastupnici prozvali hrvatske vlasti zbog nasilja prema izbjeglicama i pritiska na udruge koje štite njihova ljudska prava i pitali hoće li Hrvatska biti zbog toga sankcionirana.

Paralelno s time, 30 zastupnika Europskog parlamenta objavilo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i hrvatskoj Vladi sa srodnim zahtjevima. Dodatno, zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH i Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava.

Njihovim zahtjevima pridružile su se i hrvatske nevladine udruge, čije izvješće su potpisale i udruge iz Srbije, Makedonije i Italije.

"Sva izvještavanja i svjedočenja ukazuju da se događa sustavno i organizirano kolektivno protjerivanje izbjeglica s teritorija Europske unije. Danas smo ovdje pred zgradom Ministarstva unutarnjih poslova jer želimo zatražiti da prestane ovakvo postupanje prema ljudskim životima i da nadležne osobe poput ministra i predstavnika Ravnateljstva policije prestanu selektivno, zlonamjerno i krivo interpretirati hrvatsko i europsko zakonodavstvo", navela je Tea Vidović iz zagrebačkog Centra za mirovne studije.

Matej Iscra iz Talijanskog konzorcija solidarnosti (ICS) izvijestio je kako su u listopadu i studenom prošle godine prikupili svjedočenja migranata koji su, kako tvrdi, između lipnja i listopada prošle godine ilegalno protjerani iz Italije u Sloveniju, iz Slovenije u Hrvatsku, pa iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

"U svim ovim slučajevima konstatirali smo veliku arbitranost u odlučivanju talijanske policije tko će ostati, a tko biti protjeran, bez nekog vidljivog razloga i neke vidljive pravilnosti. Ovdje govorimo o lančanim protjerivanjima - talijanska policija predaje migrante slovenskoj, slovenska ih predaje hrvatskoj koja ih ilegalno protjeruje u Bosnu i Hercegovinu."

Policija je do sada odbijala sve navode iz njihova četiri dosadašnja izvješća, a za sada nema reakcija na ove najnovije optužbe.

Ko tuče migrante?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG