Dostupni linkovi

Jaročević: Rano za špekulacije o odgađanju "bijelog šengena"


Sjedište Delegacije Evropske komisije u BiH, maj 2009, foto: Midhat Poturović
Sjedište Delegacije Evropske komisije u BiH, maj 2009, foto: Midhat Poturović
Vršiocu dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Miji Krešiću, mandat je istekao 1.08.2010. godine. Nakon toga, produžetak mandata su odobrili poslanici u Predstavničkom domu Skupštine BiH, dok je Dom naroda sjednicu na kojoj se nalazio isti prijedlog morao otkazati zbog nedostatka kvoruma. Krešić je imenovan za vršioca dužnosti do isteka procedure za izbor direktora Agencije.

S obzirom da je čelna funkcija Agencije za borbu protiv korupcije uslov za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, oglasila se delegacija EU u BiH. Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Boris Jaročević (Boris Iarochevitch) uputio je Domu naroda BiH upozoravajuće pismo u kome govori o posljedicama isteka mandata vršioca dužnosti direktora državne Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno neprodužavanja tog mandata.

Oštro su kritikovani čelnici Doma naroda, zbog čijih bi političkih nadmudrivanja na kraju mogli ispaštati građani.

RSE: Gospodine Jaročeviću, delegacija EU u BiH uputila je čelnicima Doma naroda BiH upozoravajuće pismo vezano za neprodužavanje mandata v.d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Šta Vas je ponukalo na ovakav korak?

Jaročević: Mi smo, dakako, zabrinuti jer je uspostava Antikorupcijske agencije bila važan korak u procesu vizne liberalizacije i to je bio jedan od preduvjeta. Vidimo da mandat vršiocu dužnosti direktora nije produžen i to znači da se neki od uslova neće završiti na vrijeme. Borba protiv korupcije je globalno pitanje i ne radi se samo o uspostavi Agencije, već i o drugim mjerama - obuci zvaničnika, civilnog sektora. Za nas je jako važno da imamo funkcionalanu antikorupcijsku agenciju.
Sad je samo pitanje vremena i ispunjavanja posljednjih smjernica i očekujemo povratnu informaciju od strane bosanskih vlasti do kraja avgusta i onda je na Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope da donesu odluku.


RSE: Može li neproduženje mandata v.d. direktora uticati na odobrenje vizne liberalizacije za BiH?

Jaročević: U suštini Evropska komisija je napravila prijedlog 27. maja ove godine Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope da ukine vize za građane BiH. Naravno, ova mjera je uslovljena ispunjavanjem uvjeta iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, ali Evropska komisija je napravila prijedlog. No, sada su tu eksperti koji su stigli početkom jula iz zemalja članica kako bi procijenili situaciju i koji još uvijek rade na izvještaju. Još finaliziramo naše ocjene i o ovom pitanju će se opet raspravljeti u Evrospskom parlamentu i u Vijeću početkom septembra. Za sada za nas nema promjena u agendi. Još stojimo pri stavu i prijedlogu koji smo dali u maju da vize trebaju biti ukinute. Sad je samo pitanje vremena i ispunjavanja posljednjih smjernica i očekujemo povratnu informaciju od strane bosanskih vlasti do kraja avgusta i onda je na Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope da donesu odluku. Ali, za sada je rano špekulisati o bilo kakvom odlaganju vizne liberalizacije.

RSE: A šta ukoliko Dom naroda ipak ne produži mandat?

Jaročević: To zaista može biti problem ali, kao što sam rekao, borba protiv korupcije jedan je od zahtjeva iz mape puta za viznu liberalizaciju, a agencija je samo jedan element cijelog seta mjera koje se trebaju poduzeti u sklopu borbe protiv korupcije. Za nas je veoma važan, ali u ovoj fazi ne mogu reći hoće li uticati na viznu liberalizaciju. Borba protiv korupcije je prioritet. Imati operativnu agenciju za borbu protiv korupcije je prioritet. Znamo da ima još posla da se uradi. Važno je, ali u ovoj fazi ne mogu reći šta će se desiti ako uskoro ne bude imenovan direktor.

RSE: Može li teroristički napad u Bugojnu uticati na odluku o ukidanju viza građanima BiH?

Jaročević: Ne. To nije povezano i to nije u uslovima. Tačno je da smo mi tokom posljednje posjete naših eksperata pokrenuli i to pitanje i tražili informaciju od ministarstva sigurnosti o mjerama koje jesu ili će se poduzeti u borbi protiv terorizma, ali to ni na koji način nije povezano s viznom liberalizacijom.

Ahmetović proziva visokog predstavnika


Ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović, smatra da se problem može riješiti, odnosno kako još uvijek ima vremena da se sazove sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. U suprotnom, odluku može donijeti visoki predstavnik Valentin Inzko.

"Po onome što ja znam i prema razgovorima koje sam imao sa predstavnicima Evropske komisije i u Briselu i u Sarajevu – dobijanje viza za građane BiH je gotova stvar. Imamo jedan problem koji je, rekao bih, rješiv. Ako predsjedavajući Doma naroda, gospođa Majkić, sazove sjednicu na kojoj će biti produžen mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije, onda je to, definitivno, jedan konačni pozitivni izvještaj za Bosnu i Hercegovinu, koji se može zaokružiti. Na bazi tog izvještaja, vjerujem, da bi 2. septembra mogla biti i druga odluka u Evropskoj komisiji. Po informacijama koje ja imam, na početku oktobra 2010. građani BiH bi mogli dobiti bezvizni režim", kaže Ahmetović.

On navodi da bi sjednica Doma naroda trebala uslijediti vrlo brzo "ukoliko postoji minimum naspram pozicije koju sada obnaša gospođa Dušanka Majkić i odgovornosti prema građanima BiH".

"Drugo rješenje vidim u instituciji visokog predstavnika koji treba i ima obavezu da reagira, s obzirom da se ovdje radi o čistoj opstrukciji Dejtonskog mirovnog sporazuma koja, sigurno, nanosi štetu građanima BiH. Mislim da bi u ovom trenutku bilo produktivno – ukoliko gospođa Majkić neće da sazove sjednicu Doma naroda – da reagira visoki predstavnik na bilo koji način koji će imati za rezultat i odluku Doma naroda po pitanju direktora Agencije za borbu protiv korupcije"
, zaključuje Ahmetović.

*****
Iz programa Na vratima Evrope može vas interesovati i:
Latal: Novi šef misije EU u BiH imaće jaču poziciju
Kako kvalitetno i efikasno iskoristiti pomoć EU
Bez ravnopravnosti spolova nema puta ka EU

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG