Dostupni linkovi

Prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika


Ilistrativna fotografija, foto: Midhat Poturović
Ilistrativna fotografija, foto: Midhat Poturović
Petog maja ove godine, na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i u printanim medijima, objavljen je Javni poziv za učešće u Programu zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika u 2010. godini.

Cilj Programa, za koji je Federalni zavod za zapošljavanje osigurao novac, je da omogući veće zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika sa evidencije nezaposlenih, a time i održivost povratka na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno zapošljavanje 300 povratnika kod poslodavaca i takozvano “samozapošljavanje” za 90 osoba.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana, obrasci, odnosno zahtjevi, se mogu preuzeti u biroima za zapošljavanje, a dostupni su i na web stranici Zavoda za zapošljavanje.

Prošle godine je 397 povratnika dobilo priliku da radi kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika. Jedan od njih je i Omer Alijagić iz Bosanske Krupe. Omer se bavio peradarstvom još od kraja rata, a pet hiljada maraka, koliko je dobio od Zavoda za zapošljavanje, iskoristio je za proširenje posla. Danas ima 500 pilića i bavi se takozvanim zdravim uzgojem, a u posao je uključio i suprugu.

„Ta sredstva su pomogla što se tiče poslova, pomogne i finansijski. Ja sam prije ulagao svoje pare, a ovako sam dobio pomoć, jer moraš imati mašine, da imaš čime da premelješ, da praviš hranu za piliće, moraš imati da bi krenuo naveliko. Košta to sve, i pilići, i hrana, mašine, treba i za čišćenje. Samo da znate koliko košta svaki ciklus“, kaže Alijagić.

Pozitivan primjer stiže i iz Maglaja. U preduzeću HN Maglaj svoj hljeb zarađuju povratnici iz okoline maglajske opštine. Poslodavac Muhamed Hrnić ove godine ima potrebu za još 25 radnika.

„Prošle godine ja sam primio deset radnika, deset povratnika. Ovo je već drugi put kako primam povratnike u radni odnos. To su povratnici sa maglajske opštine, odnosno mjesnih zajednica oko Maglaja, odakle su za vrijeme rata izbjegli. Primio sam ih. I danas su u stalnom radnom odnosu. Trebalo im je malo vremena oko obuke, ali ja sam, u suštini, prezadovoljan“, kaže Hrnić.

Bespovratna poticajna sredstva

I ove godine Federalni zavod za zapošljavanje daje mogućnost da se povratnici, i to njih 390, zaposli. Za ta sredstva Zavod je izdvojio 1.350.000 KM, kaže Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda i dodaje:

„Ovaj program podrazumijeva zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje. Što se tiče sufinansiranja poslodavaca radi zapošljavanja nezaposlenih osoba, predviđena su sredstva u iznosu od tri hiljade konvertibilnih maraka po osobi. Ta sredstva će se utrošiti na prilagođavanje poslovnog prostora i za nabavku potrebnih sredstava za rad i opremu, uz obavezu poslodavca da osobu zadrži u radnom odnosu najmanje dvanaest mjeseci. Što se tiče samozapošljavanja, tu se radi o bespovratnim poticajnim sredstvima u iznosu između četiri i pet hiljada konvertibilnih maraka, u zavisnosti od djelatnosti.“

Haris Čuljević navodi ko sve može biti korisnik ovog programa:

„Korisnici tih bespovratnih sredstava prema javnom pozivu mogu da budu poslodavci koji su registrirani na čitavom području BiH i koji iskažu potrebu da zaposle osobe iz ove ciljne grupe. Drugo, to mogu biti nezaposlene osobe, povratnici koji su se vratili u prijeratna prebivališta na području Federacije BiH, a prijavljeni su na evidenciju nezaposlenih prije objave javnog poziva, koji je objavljen 5. maja ove godine u sredstvima javnog informisanja i na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje. Korisnici mogu biti i nezaposlene osobe koje će se vratiti u prijeratno prebivalište na području Republike Srpske i Distrikta Brčko, a prijavljeni su na evidenciju nezaposlenih prije objave javnog poziva.“

*****
Počitajte i ostalo iz programa Na vratima Evrope:
Lasić: BiH je na repu europskih događanja
Sarajevska konferencija prekretnica u integraciji Zapadnog Balkana
*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG