Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sarajevska konferencija prekretnica u integraciji Zapadnog Balkana

update

Sarajevo
Predstojeća junska, međunarodna konferencija u Sarajevu o Zapadnom Balkanu, najavljuje se od strane njenog organizatora, španskog predsjedništva Unije, kao raskršće u evropeizaciji regiona te, kao kao vrhunac onoga što je Španija učinila u proteklih šest mjeseci za trusno zapadnobalkansko područje. Drugi, kojima organizacija konferencije ne donosi nikakve političke poene, upozoravaju - rješenja neće doći izvana.

Elvir Bucalo

Tek su sedmice preostale do konferencije o Zapadnom Balkanu, koju Španija, kao predsjedavajuća EU, organizuje 2. juna u Sarajevu. Da sada su se brojna pitanja u vezi sa konferencijom postavila, zahvaljujući prije svega polovičnom uspjehu nedavnog sličnog skupa na Brdu kod Kranja. Zaista, da li možemo očekivati reprizu polupopunjene sale na toj konferenciji?

Ministar vanjskih poslova Španije i predsjedavajući Vijeća ministara EU Miguel Angel Moratinos:

Miguel Angel Moratinos
"Mogu vam potvrditi da je sarajevska konferencija dobro pripremljena, postignut je sporazum o primjeni formule Gimnich - a, neformalnog ministarskog skupa. Taj sporazum je postignut sa zainteresiranim stranama i mogu vam reći da će to biti ključna konferencija, koja će se osvrnuti na deset godina od Zagrebačkog samita i prekretnice u integraciji zapadnobalkanskih država sa EU. Vjerujem da smo izvršili pripreme na svim stranama - želimo da svi budu na njoj prisutni - ne samo 27 evropskih država, već i Rusija, Amerika i Turska, tako da zajedno možemo obezbijediti stabilnost i prosperitet za cijeli region.Ta će konferencija biti i najveći doprinos španskog predsjedništva zapadnom Balkanu - da sve strane mogu ići naprijed, poštujući jedni druge, iskazujući interes za region i krećući se prema EU."

Nade u skori sarajevski susret polaze i šef Delegacije Evropskog parlamenta za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju, Eduard Kukan:

"Španci su bili puni entuzijazma oko organizovanja ove konferencije. Kada je pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta španski ministar Moratinos govorio o konferenciji, govorio je veoma aktivno o interesu španskog predsjedništva usmjerenom prema zapadnom Balkanu, a jednu od ključnih stvari je naglasio - upravo ovu, sarajevsku konferenciju. Velike ambicije i očekivanja, kako se približava datum njenog održavanja, tako, čini mi se, Španci shvataju da mora postojati nešto kao njena suština, linija vodilja. Bez nje - biće veoma teško."


Miroslav Lajčak
Jedan od onih koji više nego dobro poznaju bh. i balkanske prilike, te kakve domete konferencije treba očekivati, je bivši visoki predstavnik u BiH, a sadašnji ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak. On ne vjeruje u čuda:

„Ja sam vrlo oprezan svaki put kad se najavljuju neke velike inicijative. Sve zemlje u regionu treba da rade svoj domaći zadatak i da svi znaju šta im je raditi, jer je svaka od tih zemalja u različitoj fazi integracije, ali svi tačno znaju šta se od njih očekuje. Bolje je, umjesto da očekujemo neke velike najave ili inicijative, da politički predstavnici iz regiona dođu u Brisel i pokažu šta se uradilo i koliko su zemlje od posljednjedg sastanka napredovale u odnosu na evropske integracije. To je najbolji način.“


Bez obzira ko će, koliko i kakvih recki upisati sebi za organizaciju sarajevske konferencije, čini se da je samo njeno organizovanje dobra vijest. Dobra - jer se više puta pokazalo da je razgovor jedini put do sporazuma, a sporazum i suživot je, uzalud su nam to u školi pokušali usaditi u svijest, jedini ključ za mirnu Bosnu... i Hercegovinu, naravno.

*****
Počitajte i ostalo iz programa Na vratima Evrope:

Lasić: BiH je na repu europskih događanja
Prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika
*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • 16x9 Image

    Gordana Sandić-Hadžihasanović

    Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Uređivala emisije posvećene izbjeglim i raseljenim osobama. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica i Jutarnjeg programa "Radio 27", što je jedan od zapaženijih projekata RSE. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG