Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo promoviše potencijale u Briselu


Zgrada Kantona Sarajevo, Foto: Midhat Poturović
Zgrada Kantona Sarajevo, Foto: Midhat Poturović
Već tri godine Predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu djeluje kao istureni ured Vlade Kantona Sarajevo prema regionalnim institucijama Evropske unije. Osnovni zadatak Predstavništva je promovisati i zastupati Kanton Sarajevo prema regionalnim evropskim institucijama i organizacijama sa sjedištem u Briselu.

Na ovaj način se promovišu privredni, turistički i kulturni potencijali Kantona i Bosne i Hercegovine, kaže šef Predstavništva Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović.

„U samom Briselu se nalazi preko 350 regionalnih predstavništava – svaka veća regija iz EU ima svoje predstavništvo. Suština je da smo i mi prisutni tu i da promovišemo naše vrijednosti, naše potencijale, koje možemo ponuditi kao punopravni partneri,“
rekao je Elezović.

Država može učiniti toliko koliko ona već čini i ona to radi na svom, državnom, nivou, a na nivou institucija Kanton Sarajevo je jedan mali faktor, ali isto tako otvara vrata i u Briselu i čitavoj Evropi
U protekle četiri godine Bosna i Hercegovina je zbog političke situacije slala lošu poruku Briselu, a to se odrazilo i na ekonomskom planu, smatra Elezović.

„Ništa se ne dešava, politički je sve zablokirano, tako da su i potencijalni direktni investitori koji bi ulagali u BiH dobili jako lošu sliku o Bosni i Hercegovini generalno, tako da nastojimo da popravimo tu sliku. Država može učiniti toliko koliko ona već čini i ona to radi na svom, državnom, nivou, a na nivou institucija Kanton Sarajevo je jedan mali faktor, ali isto tako otvara vrata i u Briselu i čitavoj Evropi – predstavništvima 27 zemalja članica plus 350 regionalnih predstavništava koja se ovdje nalaze. Pokazujemo im kroz Sarajevo šta je to u suštini Bosna i Hercegovina, koje mi potencijale imamo, pa kroz naš ured u Briselu dobiju tu prvu sliku,“
navodi on.

Politička ambicija

Kanton Sarajevo, osim promocije privrednih i kulturnih potencijala, ima i političku ambiciju, kako bi se kroz regionalnu politiku ubrzala integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Elezović je istakao da je regionalna politika i jačanje razvoja ekonomskih regija jedan je od glavnih interesa Evropske unije i to, prema njegovom mišljenju, treba iskoristiti.

„Suština regionalne politike Evropske unije je povezati što više regionalni i lokalni nivo u evropske integracije. Tu pratimo pretežno sve institucije. Najvažnija institucija je Odbor regija EU, gdje imamo aktivno posmatraštvo, ali možemo davati svoje mišljenje, politička mišljenja, određene stavove na određene teme vezano za zapadni Balkan i, naravno, što više pokušati izdvojiti BiH kao zasebnu cjelinu, a da nije u okviru tog nekog, u negativnoj konotaciji, zapadnog Balkana,“ kaže Elezović.

Do sada je Predstavništvo sarajevskog Kantona u Briselu uspostavilo značajne kontakte i uspješno uradilo projekte sa ostalim evropskim regijama.

„Što se tiče projekata, najviše se vežemo za dosadašnje partnere, to su italijanske regije, te za španske regije i, što je interesantno, za regije iz Skandinavije – Švedske, Finske, Norveške i Danske. U tom segmentu smo već ostvarili vrlo dobre kontakte. Predstavništvo je tu bilo link između naših ministarstava, naših institucija i njihovih regionalnih institucija, a koje ustvari vode k aplikaciji zajedničkih projekata,“
rekao je Elezović.

Kanton Sarajevo proglašen je 2006. godine evropskim regionom. To je bio poticaj da ovaj kanton otvori Predstavništvo u Briselu i da uspostavi političke i privredne kontakte sa evropskim regijama, sa Komitetom regija i sa svim važnijim evropskim institucijama.

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG