Dostupni linkovi

Nema razloga za prvomajsko slavlje u BiH


Ranka Mišić
Ranka Mišić
Predsjednica Konfederacije sindikata BiH Ranka Mišić ocjenjuje kako radnici u BiH nemaju razloga slaviti 1. maj, Praznik rada, između ostalog i zbog toga što je u BiH više od 525.000 potencijalnih radnika koji čekaju posao.

"Među onima koji rade, veoma je teško danas dobiti platu iako radite, često nisu uplaćeni doprinosi, a imate problema s poslodavcima koji su na vrlo sumnjiv način došli do kapitala i koriste sve da se što prije obogate i ne razmišljaju da razvijaju dalje svoj biznis. A sve to preko leđa radnika", kaže Mišić, te dodaje kako je najteže radnicima u privredi, jer su tamo plate izuzetno niske ili ih radnici najčešće ne dobivaju.

Sa protesta radnika Vitezita, mart 2011
Dakle, navodi predsjednica Konfederacije sindikata BiH, razloga za obilježavanje Prvog maja na svečarski način nema, ali ima razloga da se iskaže nezadovoljstvo, upute zahtjevi, vrši pritisak na socijalne partnere – Vlade, i da se pokušava uraditi nešto što bi na neki način popravilo položaj radnika.

"Kad govorimo o sindikalizaciji, odnosno o onome šta znači biti član sindikata, i ono što nama često smeta u radu sindikata, a drugačije je u razvijenim evropskim zemljama, to je da su sindikati odgovorni isključivo za svoje članove. Radimo najviše za one koji ne primaju platu", pojašnjava Mišić probleme koje imaju sindikati.

Poblemi sindikata slični su, kaže, i u Hrvatskoj i Srbiji.

"Ovo je mali prostor, a ekonomija ne trpi mali prostor, tako d
"Nesrazmjer je između primanja i troškova života - to je ono što nas čini siromašnim. I naravno – velika nezaposlenost."
a se često pojavljuju isti poslodavci i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, Makedoniji itd. Uglavnom su ista prava radnika napadnuta, na isti način se napadaju od strane socijalnih partnera i na isti način sindikati, manje-više, i reaguju kad su u pitanju prava radnika, odnosno težak položaj radnika na ovim prostorima"
, kaže predsjednica Konfederacije sindikata BiH.

Kad se uporede primanja, prosječne plate, navodi Mišić, onda ni tu ne postoje neke velike razlike.

"Ne možemo se porediti sa Slovenijom – ona ima jedan standard kojem mogu sve zemlje bivše Jugoslavije da pozavide, a ponajviše mi iz Bosne i Hercegovine, oba entiteta. Ovdje su primanja izuzetno niska. Ono što je važno reći – standard građana, bez obzira o kome se radilo, izuzetno je nizak, ali imamo prilično evropske cijene. Nesrazmjer je između primanja i troškova života - to je ono što nas čini siromašnim. I naravno – velika nezaposlenost", zaključuje Ranka Mišić.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG