Dostupni linkovi

Obećanja iz Vijeća ministara bilo je i ranije


Igor Gavran
Igor Gavran

Analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran ocjenjuje kako se najave novog čelnika Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o budućim prioritetima ove institucije trebaju uzeti sa rezervom.

Analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran ocjenjuje kako se najave novog čelnika Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o budućim prioritetima ove institucije trebaju uzeti sa rezervom.

RSE: Kakav značaj dajete najavama da će prioriteti novog Vijeća ministara biti ekonomsko jačanje i evropske integracije?

Igor Gavran:
Što se tiče novog Vijeća ministara i novog predsjedavajućeg, program i najave koje su fokusirane na evropski put Bosne i Hercegovine, nadoknadu propuštenog vremena u proteklom periodu i fokus na ekonomske teme, zvuči optimistično i obećavajuće, ali, nažalost, najave tog tipa smo imali i
Zvuči optimistično i obećavajuće, ali, nažalost, najave tog tipa smo imali i prije nego što je prethodni predsjedavajući Vijeća ministara stupio na dužnost.
prije nego što je aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara i aktuelni saziv stupio na dužnost, a u realizaciji nismo vidjeli puno ni evropskih ni ekonomskih mjera. Novom Vijeću ministara trebamo dati šansu da kada se konačno formira da zaista i ostvari ova obećanja. Onda bi Bosna i Hercegovina mogla da krene pozitivno u smjeru, od povećanja kreditnog rejtinga do nadoknade zaostataka iz ranijeg perioda. Međutim, ne smijemo ni previše nekritički prihvatati ova obećanja i očekivati da će nova vlada donijeti nešto zaista novo dok to stvarno i ne vidimo.
RSE: Kako ocjenjujete ekspoze gospodina Bevande u Parlamentu BiH?

Igor Gavran:
Ekspoze zvuči više ekonomski i više reformski orjentisano nego što je recimo bio neki prethodni ekspoze, ali to ne znači mnogo. Prije svega,
Sasvim je moguće da se sve što je rečeno zaista i namjerava uraditi, ali niti predsjedavajući Vijeća ministara bira svoj tim, nego mu ministre nameću političke partije, niti je izbor ministara zasnovan na bilo kakvim stručnim kriterijima, već isključivo političkim.
ako se i ne ostvari nešto, ne treba govoriti: „Kriv je predsjedavajući“. Sasvim je moguće da se sve što je rečeno zaista i namjerava uraditi, ali niti predsjedavajući Vijeća ministara bira svoj tim, nego mu ministre nameću političke partije, niti je izbor ministara zasnovan na bilo kakvim stručnim kriterijima, već isključivo političkim. Dakle, koliko ljudi koji nisu ključni za svoje poslove već su politički delegirani po nekom drugom kriteriju, mogu dati. Pitanje je i koliko žele dati, te da li će Vijeće ministara moći da radi nezavisno. Znamo da neće. Biće uvijek zavisno o političkim dešavanjima, čak i onim koji nemaju nikakve veze sa funkcijom Vijeća ministara. Trebamo vjerovati u dobre namjere i biti optimisti da ne može biti lošije nego do sada.
RSE: Kakve su šanse da se ubrza proces evropskih integracija nakon kompletnog formiranja Vijeća ministara?

Igor Gavran:
U svakom slučaju, iako smo mi već jako dugo u ogromnom zaostatku, činjenica je da mi u relativno malo vremena i relativno malo poteza možemo premostiti dobar dio tog jaza jer mi imamo za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju svega par zakonskih ili drugih promjena koje trebamo usvojiti, a što se može uraditi vrlo brzo. Rješenja su uglavnom pripremljena. Onda bismo dobili veliki iskorak da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u potpunosti implementira i da onda stvarno možemo da govorimo o uslovima za kandidatski status. Trenutno stanje je zaista je veliki, veliki jaz i zaostatak u odnosu na sve susjede.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG