Dostupni linkovi

Moon: Puno smo bliže formiranju Vijeća ministara BiH


Patrick Moon
Patrick Moon
Sjedinjene Amričke Države rade u tijesnoj vezi sa Evropskom unijom na pomoći u rješavanju krize, jer žele da se BiH približava Evropskoj uniji, kaže u intervjuu za RSE američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Ova godina je vrijeme razočarenja za one koji su prošlog oktobra glasali za promjene, tražeći ubrzani put prema Evropi i funkcionalnu državu, uvjeren je Moon.

Tokom boravka u Briselu, na razgovorima sa zvaničnicima EU, našem dopisniku iznio je očekivanja da će razgovori koje vode bh. političari uskoro donijeti konkretan rezultat.

Ambasador Moon je na dužnosti u Bosni i Hercegovini nešto duže od godinu dana i prisjeća se da je u vrijeme kada je stupio na dužnost, pred oktobarske izbore, imao utisak da nastupa vrijeme promjena:

"Mislim da su izbori ukazali da su građani Bosne i Hercegovine spremni za promjene, za evropske perspektive, spremni da se primiču Evropskoj uniji i NATO-u. Mislim da su - godinu kasnije - razočarani činjenicom da još uvijek nema vlade, žele vidjeti da političari zajedno donose odluke, čine neophodne kompromise kako bi država mogla da se kreće prema boljoj budućnosti, koja će donijenti više prosperiteta, bolje obrazovanje i bolju budućnost svima."
RSE: Izgleda jednostavno kada se kaže da političari treba da sjednu za sto i nađu zajednički jezik, zajednička rješenja za zajedničku budućnost. Zašto je to tako teško?

Moon: Mislim da pitate pogrešnu osobu - ali se potpuno slažem da su, kada su počeli da razgovaraju, a to se počelo dešavati jula ove godine, počeli da postižu i neke sporazume, nove pozicije, čine kompromise i sada su puno bliže formiranju Vijeća ministara. Ja se svakako nadam da će to i učiniti prije kraja ove godine, što je prije moguće.

Pomoć izmjenama Daytona
RSE: Tu su i vanjski faktori - Evropska unija je sada više fokusirana na samu sebe nego na proširenje, koje je jedan od ključnih instrumenata privole na reforme. Slažete li se da je to sada u drugom planu?

Čelnici vodećih bh. stranaka Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik i Dragan Čović, septembar 2011.
Čelnici vodećih bh. stranaka Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik i Dragan Čović, septembar 2011.
Moon: Sigurno je da Evropska unija prolazi kroz ozbiljne izazove, ali su i vrlo jasni kada kažu da je njihovo opredjeljenje da se Unija proširi na države Zapadnog Balkana. Razgovarao sam sa brojnim evropskim liderima i zvaničnicima koji su to ponovili. Ponovili su i spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini kako bi dostigla evropsko članstvo.
RSE: S druge strane, tu je Amerika čiji je uticaj na BiH i region značajan. Da li namjeravate osnažiti uticaj i pritisak na Bosnu i Hercegovinu kako bi se provele neophodne ustavne reforme?

Moon: Radimo u tijesnoj vezi sa EU jer želimo da se BiH približava Evropskoj uniji. Podržavamo procese i reforme kakve su neophodne. Bh. lideri to moraju postići. Oni čine neki progres i mi ćemo nastaviti sa podrškom tom procesu.
RSE: Ustav, onaj koji je u funkciji u Bosni i Hercegovini, na neki način je američki proizvod. Osjećate li se više odgovornim od Evropljana da se Ustav prilagodi potrebi da BiH postane moderna demokratska zemlja?

Moon: Svakako da želimo da vidimo BiH kako se približava Evropi, kako postaje moderna, prosperitetnija država, gdje njeni građani imaju posao, mogu da grade život za svoje porodice. Mi u tom pravcu radimo. Tamo gdje Dayton treba da bude izmjenjen kako bi olakšao evropski put, mi ćemo pomoći političkim liderima da se kreću tim pravcem.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG