Dostupni linkovi

Kampanja diljem BiH: Konkretne koristi od članstva u EU


Promoviranje kampanje za podizanje svijesti o europskim integracijama, Sarajevo, travanj 2012.
Promoviranje kampanje za podizanje svijesti o europskim integracijama, Sarajevo, travanj 2012.
U Sarajevu je ozvaničena EU Awareness - kampanja za podizanje svijesti o europskim integracijama. Cilj kampanje je da poruke Europske unije mogu doprijeti do svih krajeva Bosne i Hercegovine, tako da svi stanovnici budu upoznati sa koristima koje članstvo može značiti za njih. Kampanja završava u listopadu ove godine.

Europsko tržište sa skoro oko 500 milijuna stanovnika najveće je na svijetu. Ono garantira četiri osnovne slobode za sve zemlje i kompanije u EU: slobodno kretanje roba, radne snage, usluge i kapitala.

Zora Stanić, službenica za odnose s javnošću Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini:

„Kao što znate, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije pridaje veliku važnost informisanosti građana, jednog tačnog i adekvatnog informisanja, kako bi oni znali šta ih očekuje i šta predstoji u daljnjim koracima pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Svima nam je poznato da je proces pridruživanja Evropskoj uniji vrlo zahtjevan posao. To ne znači da treba da se angažuju samo političari i institucije, već i cijelo društvo. Zbog toga je zaista i važno da pružimo adekvatne informacije građanima Bosne i Hercegovine, a to je ono čime se projekat EU Awareness bavi, kao i ova kampanja koju pokrećemo.“

Po uzoru na Olimpijske igre 1984. godine, kada je maskota ovog događaja bio Vučko, organizatori projekta odlučili su da službena maskota kampanje bude Pepi. Mary Donovan, voditeljica projekta EU Awareness:

Pepi je crtani lik, koji ima svoju web stranicu, a uskoro će imati i strip koji će pratiti njegove avanture. Ideja je da kroz ovaj lik približimo koncepte i ideje Evropske unije. Ja se nadam da će stanovnici BiH prihvatiti Pepija kao što je to bio slučaj sa Vučkom.“

Turneja EU kombija

Tijekom polugodišnje kampanje održavat će se događaji u različitim gradovima BiH. Središnji dio kampanje bit će Tjedan EU, u toku kojeg će biti obilježen i Dan Europe, 9. svibnja u Mostaru. Među najzanimljivijim sadržajima bit će skakanje padobranaca sa vodopada Skakavac, nadomak Sarajeva.

„Već 5. maja ćemo imati Pepijev leteći start, gdje ćemo imati padobranske skokove sa vodopada Skakavac, koji je u zatvorenom i zaštićenom dijelu Parka prirode, u blizini Sarajeva“, kaže Amna Kurbegović, glasnogovornica projekta EU Awareness.

Nakon Tjedna EU sljedeći planirani događaji bit će na ljeto. Riječ je o turneji EU kombija u Brčkom i Bihaću, dodaje Kurbegović:

„U junu planiramo ići u Brčko. Naša posjeta Brčkom će koincidirati sa posjetom francuskog kruzera – što je jedna zanimljivost jer malo ko vjerovatno zna da u junu svake godine Brčko posjećuje francuski kruzer na svom putu prema Budimpešti, i na povratku, ponovo se zaustavlja u Brčkom. Željeli smo iskoristiti taj događaj za nešto što bi bilo interesantno i za nas i za Bosnu i Hercegovinu, kao turističkim potencijalom. Zatim, u julu ćemo biti u Bihaću, na isti način, s istim EU kombijem.“

EU Awareness je projekt kojeg financira Europska unija u suradnji sa EU Info centrima i lokalnim nevladinim organizacijama. Korisnik projekta je i Direkcija za europske integracije BiH.

„Sigurno nije nepoznanica da je jedna od funkcija Direkcije promocija procesa integrisanja i informisanja o ovom procesu. Toga nema bez promocije evropskih vrijednosti i blagodeti koje članstvo u Evropskoj uniji sa sobom donosi“, pojašnjava glasnogovornica Direkcije,Marina Kavaz-Siručić.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za europske integracije uz podršku projekta "EU Awareness II" provela u siječnju 2012. godine, 76,5 posto građana BiH podržava njenu integraciju u EU.
XS
SM
MD
LG