Dostupni linkovi

SAD čvrsto podržavaju visokog predstavnika


Patrick S. Moon, Foto: Midhat Poturović
Patrick S. Moon, Foto: Midhat Poturović
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko u ponedeljak 08. novembra putuje u Sjedinjene američke države, gdje će razgovarati sa visokim zvaničnicima američke administracije, a zatim će u četvrtak 11. novembra, predstaviti izvještaj o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a u Njujorku.

Odlazak visokog predstavnika SAD-u dolazi nakon posjete državnog sekretara SAD Hillary Clinton i predsjednika EU Hermana Van Rompuya Bosni i Hercegovini. Ove posjete su znak da BiH ponovo zauzima visoko mjesto među prioritetima na svjetskoj sceni, navodi se u saopštenju OHR-a.

O tome, koliko Sjedinjene američke države i Evropska unija imaju podudaran plan djelovanja u BiH, govori američki ambasador u BiH Patrick S. Moon.

RSE: Pojedini analitičari ocjenjuju da međunarodna zajednica nema baš jasnu strategiju kada je u pitanju BiH. Šta vi mislite o ovim ocjenama i koliko je OHR, ovakav kakav jeste, smetnja, a koliko pomoć vlastima u BiH da ova država funkcioniše normalno?

Ukoliko lideri u ovoj vlasti mogu sjesti, dijalogom rješavati ova pitanja na ozbiljan način, onda će se otvoriti put za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.
Moon:
Dozvolite da kažem da SAD čvrsto podržavaju visokog predstavnika, gospodina Inzka, i njegov Ured. Gospođa Clinton se sastala s gospodinom Inzkom kada je bila tu, i izrazila podršku i njemu i onom što je uradio u BiH. Prije dvije godine međunarodna zajednica uspostavila je jedan set uslova i ciljeva, to je tzv. Agenda 5+2. Kad se to ispuni, OHR se može zatvoriti. Međunarodna zajednica je kazala: ako se to dogodi, više neće biti potrebe za OHR-om. Bilo je napretka, ali je ostalo nekoliko pitanja – poput statusa Brčkog. Bilo je napretka i po tom pitanju i pitanju državne imovine. To su pitanja koja nisu riješena. Ukoliko lideri u ovoj vlasti mogu sjesti, dijalogom rješavati ova pitanja na ozbiljan način, onda će se otvoriti put za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Pitanje državne imovine je jako komplikovano; teško ga je bilo riješiti do sada, ali sam čuo većinu političkih lidera da su spremni za dijalog po ovom pitanju. To je važan prvi korak – objediniti lidere da razgovaraju o tome, da razgovaraju jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Dakle, mi ćemo biti spremni da pomognemo tamo gdje možemo.

RSE: Koliko SAD i EU imaju usklađenu politiku prema BiH?

Moon:
Mi blisko sarađujemo. SAD i EU imaju iste ciljeve, tu ne postoji razlika, a to je da zemlja u potpunosti bude integrisana u Evropsku uniju i NATO savez. Mi blisko sarađujemo po tom pitanju. Mi se često sastajemo. Kad je gospođa državna tajnica bila ovdje, ona je naglasila važnost saradnje između SAD i Evrope po pitanjima gdje možemo zajedno raditi da pomognemo Bosni i Hercegovini. Nakon putovanja na Balkanu, otišla je u Brisel, sastala se sa visokim zvanicama Evorpske unije i NATO saveza i razgovarala je o pitanjima o kojima je govorila ovdje – da želimo da BiH ide ka integraciji u EU i NATO savez. SAD i EU vrlo blisko sarađuju po ovom pitanju. Mi ćemo pružati pomoć liderima u vlasti ovdje, tako da oni mogu postići napredak ka tim ciljevima, a to je članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG