Dostupni linkovi

Incko: Vizna liberalizacija u drugoj polovini godine


Građani BiH i dalje su „zasuti“ različitim informacijama o tome kada bi konačno mogli putovati u Evropu bez viziranja pasoša.

„Građani BiH mogu se nadati liberalizaciji viznog režima tek u drugoj polovini godine“,
izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u Briselu,nakon sastanka Političkog i sigurnosnog odbora EU.

"Izgleda da vizna liberalizacija neće doći tako brzo. Neki su se nadali, a među njima i ja, da će to biti 1. jula, na početku sezone odmora. Izgleda da će u junu biti najavljeno kada će do vizne liberalizacije doći", rekao je Incko za Radio "Dojče vele".

Incko je dodao da najava ne znači i implementaciju, koja bi mogla da uslijedi tri ili četiri mjeseca kasnije.

Nekoliko dana ranije, ministar vanjskih poslova Italije, Franco Frattini, tokom boravka u zvaničnoj posjeti BiH je izjavio : „Bosna i Hercegovina je ispunila sve uslove za odobravanje bezviznog režima, a ono što Italija želi jeste da se to objavi prije ljetnog odmora, odnosno na konferenciji 2. juna u Sarajevu“.

Frattini u posjeti BiH
Frattini je potvrdio da Italija snažno podržava put BiH prema EU-u i NATO-u.

„Obavio sam interesantan razgovor s članovima Predsjedništva BiH i ponovio sam stav Italije o jakoj podršci koju dajemo BIH na putu približavanja Evropskoj Uniji i Nato savezu. Mislimo da su svi uslovi za ukidanje viznog režima za građane BiH dostignuti. Italija želi da se to objavi prije ljetnog odmora, odnosno na Konferenciji koja će se održati u Sarajevu 2. Juna.(sastanak čelnika EU koji će biti posvećen zemljama zapadnog Balkana odnosno njihovom putu ka evropskim integracijama).

Razgovarali smo i o takozvanom MAP-u – akcionom planu za ulazak BIH u Sjevrenoatlantski savez. Nadamo se da će prije NATO-ovog samita 23. aprila u Talinu, BiH donijeti određene odluke kojim će pokazati političku volju za ispunjavanje obaveza, koje su uslov za prijem u Akcioni plan za članstvo – MAP.

Jedno je spremnost BIH da uputi svoje vojnike u Misiju “ISAF” u Avganistanu i da pokaže spremnost za početak uništavanja dijela vojne opreme, municije i lakog naoružanja.- pokretnog I nepokretnog“,
izjavio je u Sarajevu ministar vanjskih poslova Italije.

Uz ovu izjavu, dodajemo da je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za angažovanje pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH za obezbjeđivanje u međunarodnoj mirovnoj misiji u Avganistanu /ISAF/ , u sastavu Danskog kontingenta u Regionalnoj komandi Jug.

Sasi: Od BiH na putu ka EU se očekuje promjena Ustava

Ministarstvo odbrane BiH zadužuje se da ostvari koordinaciju sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama Danske, s ciljem provođenja priprema, uključujući opremanje i obuku jedinice Oružanih snaga BiH.

Članovi Predsjedništva su upoznati i s pismom koje je minister odbrane Selmo Cikotić uputio ambasadoru SAD u BiH Čarlsu Inglišu, u vezi sa procesom uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-ekspolozivnih sredstava koji su u posjedu Oružanih snaga BiH.

Koizvjestilac za BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Kimo Sasi smatra da će postojeći model da sve zemlje regiona zajednički prolaze kroz evroatlantske faze morati biti napušten zbog zemalja koje zaostaju, a među kojima je i BiH.

Mogućnost da BiH postane članica EU poslije drugih zemalja regiona, prema njegovim riječima, mogla bi se izbjeći ukoliko se uskoro u BiH desi nešto krupno što bi donijelo značajan napredak.

Sasi je podsjetio da se od BiH na putu ka EU očekuje izmjena Ustava i provođenje odluke suda u Strazburu, u slučaju “ Sejdić – Finci”..

''Provođenje strazburške odluke nikako nije dovoljno, morate napraviti šire ustavne promjene. Nisam zadovoljan radom radne grupe imenovane za provođenje Odluke Evropskog suda. Mislim da članovi nisu radili snažno i ozbiljno. Uglavnom su se saglasili da se ne mogu složiti''.

Sasi je upozorio da bi neprovođenje presude prije izbora moglo dovesti do toga da se izabrani parlament BiH ne smatra u potpunosti legitimnim, a da bi to moglo proizvesti situaciju da se razmatra da li je parlamentarna delegacija BiH u Savjetu Evrope legitimna ili ne.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu.

Vijeće ministara je 9. marta donijelo odluku o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a koji se tiče provođenja ove presude.

Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je zemljama Zapadnog Balkana da je potrebno da nastave sa reformama i ukazao na značaj regionalne saradnje u procesu evropskih integracija

File je u intervjuu za bilten Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu ponovio da će EU poštovati obaveze koje je preuzela, i da će svaka zemlja napredovati ka članstvu prema zaslugama i sprovedenim reformama.

"Nema prečica, ali nema ni stativa. Što su zemlje regiona bolje pripremljene za pristupanje Uniji, to će vlade i javno mnjenje u državama članicama više podržati proširenje. Proširenje može da bude dio rješenja u borbi protiv trenutne ekonomske i finansijske krize. Potrebno nam je da izgradimo ne samo veću nego i snažniju EU",
rekao je File.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:

Alvargonzales: Logiku Dejtona razraditi u briselsku logiku


Stroga pravila za izlazak na evropsko tržište


Veliki broj mladih odlazi u EU za poslom

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG