Dostupni linkovi

Liberalizacija uvoza automobila iz EU u BiH još na čekanju


Saobraćajna gužva, ilustrativna fotografija
Saobraćajna gužva, ilustrativna fotografija
Iako su nadležni u BiH najavljivali da će homologacijapojedinačnih vozila, dijelova, uređaja i opreme, to jeste usklađenost sa evropkim propisima, početi 15. novembra, a početkom decembra i homologacija tipskih novoproizvedenih vozila, to se nije i neće se desiti.

Građani koji su se nadali da će nakon uvođenja homologacije moći uvesti i vozila starija od sedam godina moraće da pričekaju još neko vrijeme. Najvjerovatnije je da će čitav ovaj proces početi tek u 2011. godini.

Prema odluci Ministarstva transporta i komunikacija BiH, 15. novembra trebala je početi primjena Pravilnika o homologaciji pojedinačnih vozila, a 4. decembra i homologacija tipskih novoproizvedenih vozila.

Homologacija rezultira izdavanjem certifikata o usklađenosti, odnosno homologacionog lista.

U Evropskoj uniji na snazi je 126 pravilnika koji se odnose na homologaciju vozila, kojima se regulišu pravila usklađenosti sistema upravljanja u vozilu, sistema kočenja, sigurnosti vozila i putnika, svjetlosnih i signalnih uređaja, dok je u BiH definisano 97 pravilnika.
U Evropskoj uniji na snazi je 126 pravilnika koji se odnose na homologaciju vozila, dok je u BiH definisano 97 pravilnika

Pravilnik o homologaciji vozila u BiH donesen je u maju 2008. godine, a 4. decembra 2009. godine potpisan je ugovor sa konzorcijem kojem je dat rok od jedne godine za uspostavu ovog sistema.

Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila Banjaluka, kompanije koja je na čelu konzorcija za primjenu Pravilnika o homologaciji vozila, kaže da je sistem homologacije normativno uređen u roku od šest mjeseci, i da se može početi homologacija za pojedinačna vozila:

„Test kvaliteta se provodi prilikom tehničkog pregleda. Vozilo koje ne bude ispunjavalo uslove po osnovu zahtjeva koji se postave tom prilikom, neće moći biti registrovano na području BiH dok mu se ne otklone ti nedostaci“, kaže on.

Cijene ovih usklađivanja kretaće se od 80 do 250 maraka, a na svako uvezeno vozilo obračunavaće se 9 posto carine i 17 posto PDV-a , kaže Talijan.

„Kada je u pitanju ova najbrojnija kategorija M1 u kojoj se nalaze i putnička vozila, cijena takve usluge će biti 150 maraka.“

Međutim, Savjet ministara BiH, koji je trebao da uskladi zakonsku legislativu i stavi van snage odluku o zabrani uvoza automobila starijih od sedam i autobusa i kamiona starijih od 10 godina, nije uradio svoj posao.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dragiša Mekić, kaže da tu postoje i izvesni problemi.

„Usvajanjem odluke od strane Savjeta ministara, ta odluka bi prestala da važi", naglašava Mekić.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da se uvoz vozila po novim standardima neće moći obavljati dok se ne usklade zakonska i podzakonska akta. Portparol Uprave, Ratko Kovačević, kaže da je ta uprava pre više od mesec dana poslal dopise raznim institucijama.

Ratko Kovacević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH
„Mi smo poslali dopise i prema Ministarstvu spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa, i prema Ministarstvu transporta i komunikacija, gdje smo upozorili da, i prema trenutno važećim zakonskim propisima, a i podzakonskim aktima, Uprava za indirektno oporezivanje neće moći tražiti uvjerenje o homologaciji“, kaže Kovačević.

Zbog svega ovoga građani BiH koji su se nadali da će od decembra moći početi uvoziti vozila starija od sedam godina ukoliko zadovoljavaju Evro-3 standard, moraće još da se strpe.

U Ministarstvu transporata i komunikacija BiH još se nadaju da bi posao mogao biti završen do zadatog roka - 4. decembra. Savjetnik u Ministarstvu transporta i komunikacija, Igor Pejić, ističe da je BiH potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dobila i tu obavezu.

"Prihvatili smo i obavezali se Evropskoj komisiji da ćemo odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina staviti izvan snage do 4. decembra ove godine“, kaže on.

Novi propisi, i kada stupe na snagu, neće se bitnije odraziti na prodaju polovnih automobile, kaže Igor Kremenović iz Centra za rabljena vozila Banja Luka.

„Ljudi su u zabludi da će sebi naći jeftin auto vani, pa da će ga dovesti ovamo i da će proći jeftinije. Mislim da to neće puno uticati na cijenu“, kaže on.

Uvoznici novih automobila najavljuju da će usluge homologacije, koja će za kontigent ne manji od 10 vozila koštati od 550 do 1800 maraka, ići na njihov teret.

Mladen Borković iz Verano motorsa zbog toga ne očekuje da će novi propisi uticati na prodaju novih automobila.

„Zastoja može jedino biti dok se taj sistem ne uhoda, ali – suštinski – ne, zato što, realno gledajući vozila koja trenutno imamo u salonu, kod nas, to su vozila koja imaju Evro-5 normu kad su u pitanju izduvni gasovi“, kaže Borković.

Priča oko homologacije dodatno se zakomplikovala nakon što je Automotiv centar iz Sarajeva, koji je pored pobjedničkog konzorcijuma na tenderu bio jedini učesnik, tužio Ministarstvo komunikacija i transporta i ministra Rudu Vidovića da su mimo rang liste dodijelili posao lošijem ponuđaču.

Tako sada i Sud BiH mora dati svoje mišljenje da li je bilo kršenja zakona. Ovo će vjerovatno prolongirati predviđene rokove.

“Sistem ćemo za pojedinačna vozila sigurno uspostaviti prije roka, a za tipove vozila najkasnije do 4. decembra”, kazao je Drago Talijan.

Sistem homologacije vozila u BiH biće uspostavljen i prije predviđenog roka, 4. decembra ove godine.
Nadležni tvrde da će sistem homologacije vozila biti uspostavljen i prije predviđenog roka,a to je 4. decembra ove godine

Podsjećamo, ovo su najavili predstavnici konzorcija odabranog za ovaj posao na sastanku koji je krajem novembra održan u Sarajevu sa predstavnicima Ministarstva transporta i komunikacija BiH i distributera vozila.

Homologacija je provjera usklađenosti vozila i njegovih dijelova s evropskim propisima, a rezultira izdavanjem certifikata o usklađenosti, odnosno homologacionog lista.

“Sistem ćemo za pojedinačna vozila sigurno uspostaviti prije roka, a za tipove vozila najkasnije do 4. decembra”, kaže Talijan.

On je naglasio da je sistem homologacije normativno uređen u roku od šest mjeseci, a da je u završnoj fazi uspostava mreže ispitnih centara.

Da uvođenje homologacije neće biti lak posao potvrdio je ekspert za ovu oblast Borislav Bajić. On je učesnike sastanka podsjetio na brojnu dokumentaciju koju je potrebno dostaviti za svaki tip vozila ili njegovu varijantu da bi nakon pregleda mogao biti izdat certifikat o homologacijskoj usklađenosti, a na osnovu toga i izjava o usklađenosti koja se daje krajnjem kupcu vozila.

“Sporazumom iz 1958. godine Ekonomske komisije za Evropu Organizacije ujedinjenih nacija o jednoobraznim propisima koji se odnose na homologaciju vozila, a koje primjenjuje i BiH, na snazi je 126 pravilnika kojima se reguliušu pravila usklađenosti sistema upravljanja u vozilu, sistema kočenja, svjetlosnih i signalnih uređaja, pneumatike, sjedišta, stakala. U BiH je definisano 97 pravilnika”, kazao je Bajić.

Pojedini uvoznici u diskusiji koja je uslijedila kazali su kako je popis pravilnika daleko ispod evropskog nivoa, a Bajić je odgovorio kako je BiH bazira uređenje ove oblasti na ECE pravilnicima, ali i na prihvatanju direktiva EU, ali konstatuje da ona još nije član evropske zajednice država i da će neke norme, uključujući i one koje se odnose na emisiju izduvnih gasova, prihvatati tek kad budu izričito zahtijevane.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:

Lijanović: Trebamo što prije preuzeti pravnu tekovinu EU
Evropski zvaničnici: zajednički raditi na suzbijanju kriminala u regiji


*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG