Dostupni linkovi

Evropski parlament: Nova rezolucija o BiH optimističnija


Doris Pack
Doris Pack

U Evropskom parlamentu započela je procedura izrade nove Rezolucije o BiH. Na pitanje zbog čega upravo sada, odgovor bi mogao biti - zato što iz briselskog ugla izgleda da ima nagovještaja pozitivnih pomaka, i zato, objašnjavaju evropski parlamentarci, što se ti procesi žele podstaći i ubrzati, kako bi konačno zemlja uhvatila ritam neophodnih reformi

U Evropskom parlamentu započela je procedura izrade nove Rezolucije o BiH.

Na pitanje zbog čega upravo sada, odgovor bi mogao biti - zato što iz briselskog ugla izgleda da ima nagovještaja pozitivnih pomaka, i zato, objašnjavaju evropski parlamentarci, što se ti procesi žele podstaći i ubrzati, kako bi konačno zemlja uhvatila ritam neophodnih reformi.

Rezolucija, kakvu je predstavila izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, podsjeća na mnoge prethodne - ukazuje na aktuelne bh. probleme na političkom, ekonomskom i svim ostalim poljima, probleme kakve Bosanci i Hercegovci svakodnevno žive, ali i priznaje - u posljednje vrijeme vide se pomaci koji obećavaju.

“Nema previše promjena u ovoj rezoluciji, ali ako je proredite sa posljednjim izvještajem Evropske komisije iz oktobra prošle godine, postoje neke promjene. Na to sam i čekala i nisam namjeravala da ponavljam već rečeno. Čekali smo na promjene i one su počele: uspostavljena je državna vlast, dogovorili su se oko nekih važnih zakona. Mislim da postoji nešto od progresa prema boljim prilikama.

Međutim, još je uvijek puno posla pred njima. Ne mislim da smo mi neki učitelji Bosni i Hercegovini. Mi im samo govorimo ono što vidimo i ono što nedostaje. Oni ne treba bilo šta da čine za nas, ali, ako nešto rade, time pomažu mladim generacijama. Vjerujem da je ovo poziv na buđenje, da se počne sa zajedničkim institucijama, ali još uvijek nije kraj priče”,
kaže autorica nacrta rezolucije o BiH, izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pack.

Rečeno je i to da pred Bosnom i Hercegovinom stoji više posla nego što ga imaju njeni susjedi - iz jednostavnog razloga: zemlja je trenutno na začelju zapadnobalkanske kolone koja ide prema Briselu.

„Nadam se da će sa novom bh. vladom biti moguće provesti potrebne reforme. To će biti ne samo od koristi za evropske integracije, već i za dobrobit stanovnika Bosne i Hercegovine”, naglašava šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan.

Samo BiH u EU

Čini li se da su oni koji su radili na razgradnji bh. države iskoristili vrijeme bez državne vlasti kako bi učvrstili svoje pozicije?

„To je ljudski, svi koriste sve mogućopsti da ojačaju svoje pozicije, ali moramo jasno reći da dva entiteta, kao i država, postoje, da su tu i da ne smiju biti uvijek u opasnosti. Sve dok g. Dodik vjeruje da bi Republika Srpska mogla biti razgrađena, on će ići sve dalje i sve jače. Zato mislim da zaista mora da bude zajedničko shvatanje činjenice da postoje dva entiteta i da svaki od njih imao svoje zakonodavstvo, ali da su oba dva stuba jedne države. Ako ne bi bilo države, Bosna i Hercegovina nikada ne bi ušla u
"Ako ne bi bilo države, Bosna i Hercegovina nikada ne bi ušla u Evropsku uniju. To je jasno, kristalno jasno, ali nekada imam utisak da neki političari nemaju interes da uđu u EU", kaže Doris Pack.
Evropsku uniju.

To je jasno, kristalno jasno, ali nekada imam utisak da neki političari nemaju interes da uđu u EU. U suprotnom, jačali bi napore da zajednički djeluju i konačno nađu kompromis. Riječ kompromis je loša riječ u BiH - ali to je život. Politički život počiva na kompromisima - to smo naučili, posebno mi, ovdje u Evropskoj uniji”,
navodi autorica nacrta rezolucije o BiH Doris Pack.

Da li zaista vjerujete bh. političarima kada kažu da žele da približe državu evropskim integracijama – pitanje je za članicu Evropskog parlamenta iz Holandije i izvjestiteljku u sjenci za BiH grupe socijaldemokrata, Emine Bozkurt.

„Trenutno vidimo da su neki sporazumi postignuti, ali, naravno, trebaju nam konkretni rezultati. Za nas je važno da se sporazumi provedu u djelo, ali na Bosni i Hercegovini je da to ispuni. Mi pomažemo, dajemo podršku tom procesu, želimo da u budućnosti vidimo BiH unutar EU, ali zemlja to mora sama da učini”, odgovara Bozkurt.

RSE: A tvrdnje kakve se čuju iz pravca Republike Srpske da bi taj entitet brže i bolje napredovao prema Briselu bez države za vratom?

Bozkurt: Trebalo bi biti kristalno jasno svim bh. liderima, takođe i onima iz RS-a, da država koja bi - ukoliko ispuni uslove - mogla postati članicom EU, jeste jedna, jedinstvena BiH, nikako podijeljena ili samo njen dio. Samo Bosna i Hercegovina može postati evropskom članicom.

Učekuje se da će Evropski parlament o novoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini glasati na aprilskom zasjedanju.

Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG