Dostupni linkovi

Okončan projekat pomoći EU za propise u željezničkom sektoru


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović

EU pružila je pomoć u projektu usklađivanja željezničkih propisa u Bosni i Hercegovini sa direktivama Evropske unije, konkretno sa bezbjednošću i zajedničkim djelovanjem. To bi trebalo pomoći da se bh. željeznice “snađu” u otvorenom transportnom tržištu.

U Bosni i Hercegovini okončan je projekat pružanja tehničke pomoći za željeznice. Evropska unija je osigurala oko milion eura, a rezultat ove donacije je set nacrta propisa kojim će biti ostvaren zahtjevani nivo sigurnosti zajedničkog djelovanja entiteskih željeznica. Ministar komunikacije i transporta BiH Rudo Vidović.

„Imajući u vidu da je država Bosna i Hercegovina aktivan sudionik u procesu dostizanja standarda Evropske unije u željezničkom sektoru, ali i u drugim oblastima, mišljenja smo da će ovaj projekt korisnicima istog značajno olakšati put k ostvarenju zajedničkog nam cilja, odnosno usklađenosti željezničkih propisa u Bosni i Hercegovini sa relevantnim direktivama Evropske unije – u konkretnom slučaju o sigurnosti i interoperabilnosti.“

Bosna i Hercegovina treba uraditi i donijeti nove nacionalne propise koji će biti primjenjivani na restrukturirani željeznički sektor. Zora Stanić iz Delegacije Evropske komisije

„Što se tiče ovog samog projekta – njegov rezultat je taj da su oni napravili cjelovit nacrt propisa za željeznički sektor koji uključuje i željezničku infrastrukturu, željeznički vozni park i operacije na željeznici. Nacrt propisa svakako uključuje i sve relevantne direktive Evropske unije – tehničke specifikacije interoperabilnosti, kao i međunarodne željezničke propise u koje su već ugrađene i prenešene relevantne odredbe evropskog zakonodavstva koje se odnose na željeznički sektor.“

Jedinstveni tehnički propisi

Regulatorni odbor za željeznice Bosne i Hercegovine ima zadatak da uskladi bh. zakonodavstvo s evropskim, i u tom smislu se primjenju evropske direktive, kaže direktorica ovog odbora, Borka Trkulja.

„One nalažu restrukturiranje željezničkog sektora, znači – pripremanje željeznica BiH za slobodan, nediskriminirajući pristup infrastrukturi, kako infrastrukturi Bosne i Hercegovine, tako i željeznicama BiHizvan granica države Bosne i Hercegovine. Na tom putu, dok se restrukturira, restrukturiranje je podijeljeno u više paketa. Prvi paket je razdvajanje troškova – znači, samo troškovno da se prikaže šta je infrastruktura, šta su operacije, da to izvrši nezavisna revizorska kuća i kaže 'da, to je to, izvršeno je razdvajanje, pa idemo dalje, na drugi paket' – to je sve sa ciljem pripreme željezničkog sektora BiH za otvoreno transportno tržište.“

Projekat pružanje tehničke pomoći nadležnim organima u željezničkom sektoru BiH najznačajniji je projekat za razvoj željeznica, jer nijedna država bivše Jugoslavije do sada nije uskladila propise u željezničkom sektoru s evropskim propisima, ističe Trkulja.

„Projekat je rađen dvije godine. Radila ga je italijanska firma Italferr. To su neki dan završili i predali nam projekat – niz tehničkih propisa koje trebamo da malo modifikujemo i da objavimo, tako da ćemo imati jedinstvene tehničke propise usklađene sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.“

Nakon ovog projekta bit će omogućena puna provedba Zakona o željeznicama BiH, kao i izrada željezničkih propisa koji se tiču održavanja i izrade željezničke infrastrukture i mobilnih kapaciteta u skladu sa tehničkim standardima i specifikacijama, na jedinstven način u BiH.

„Što se tiče državnog nivoa i obaveze državnog nivoa i državnog ministarstva, mi smo sve obaveze - i po kreditima i po zahtjevima Evropske komisije - izvršili, ali to nisu izvršile naše kompanije“, kaže Trkulja.

Evropsko zakonadstvo podložno je promjenama, tako da bh. vlasti moraju biti svjesne da nakon izvjesnog vremena trebaju revidirati donesene zakone i propise, upozoravaju iz Delegacije Evropske unije.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG